Zimske pnevmatike bodo na vozilih ostale do 15. marca. Foto: RTV SLO
Zimske pnevmatike bodo na vozilih ostale do 15. marca. Foto: RTV SLO
Cestne službe so pripravljene

Zakon določa, da morajo imeti osebna vozila od 15. novembra pa do 15. marca nameščene vse štiri zimske pnevmatike, v primeru letnih pa mora biti njihov profil vsaj 3 milimetre; v avtomobilu moramo imeti tudi ustrezne snežne verige.

Poostren policijski nadzor opreme


Policija bo zato v naslednjih dneh podrobneje pregledovala opremljenost vozil z zimsko opremo. Globa za neustrezno opremljenost znaša 120 evrov, 400 evrov pa, če zaradi naše neopremljenosti povzročimo prometni zastoj. Za pravne osebe so kazni desetkrat višje, torej med 1.200 in 4.000 evrov, ob tem pa policisti še opozarjajo, da se morajo tovorna vozila, ko se sneg začne oprijemati cestišča, sama izločiti iz prometa.

Tudi vzdrževalci cest pripravljeni
Skladno z zakonom o varnosti v cestnem prometu se danes vzpostavlja tudi t. i. zimska služba. Pristojni na Direkciji za ceste, ki skrbi za 6.000 kilometrov glavnih, regionalnih in drugih cest, ter na Državni avtocestni družbi, ki bodo poskrbeli za okoli 720 kilometrov avtocest, hitrih cest ter priključkov nanje, zagotavljajo, da so na zimo pripravljeni. Posipnega materiala imajo dovolj, za primerno očiščene prometnice pa bo skrbelo skoraj 1.600 delavcev z nekaj manj kot 1.700 različnimi vozili.

Vzdrževalci pravijo, da bodo svoje delo opravili po pravilih, kar pomeni, da morajo biti avtoceste, hitre ceste, glavne ceste in najpomembnejše regionalke prevozne, če na cestišču ni več kot 10 centimetrov snega, na drugih cestah pa 15 centimetrov ob uporabi zimske opreme.

C. R.

Cestne službe so pripravljene