Na Rdečem križu so nam pojasnili, da so vsi, ki opravijo tečaj prve pomoči, primerno usposobljeni za pomoč v nesrečah, a dodajajo, da voznikom žal tega znanja ni treba obnavljati. Foto: MMC RTV SLO
Na Rdečem križu so nam pojasnili, da so vsi, ki opravijo tečaj prve pomoči, primerno usposobljeni za pomoč v nesrečah, a dodajajo, da voznikom žal tega znanja ni treba obnavljati. Foto: MMC RTV SLO
Prometna nesreča
Kot navajajo ustvarjalci projekta Za življenje, po mednarodnih študijah le eden izmed desetih očividcev pomaga prizadetim v nezgodah. Foto: EPA
Rdeči križ Slovenije
Organiziranje vseh tečajev prve pomoči spada v domeno Rdečega križa Slovenije, če pa želite neformalno obnoviti znanje, lahko obiščete tudi tečaje, ki jih organizirajo študenti medicine. Foto: MMC RTV SLO

Preden začne kandidat za voznika opravljati vozniški izpit, mora namreč opraviti tudi izobraževanje in usposabljanje iz prve pomoči. Na Rdečem križu Slovenije (RKS) so nam pojasnili, da so vsi, ki to opravijo, primerno izobraženi. Organizirana so tudi obnovitvena znanja, na katera morajo predavatelji, reševalci iz vode in člani ekip prve pomoči, ne pa vozniki.

Na Rdečem križu tako menijo, da bi bilo tovrstno obnovo znanj nujno potrebno zakonsko določiti.

LANI SKUPNO 1.584 TEČAJEV
Rdeči križ Slovenije je v letu organiziral 1.103
tečaje
prve pomoči za bodoče voznike motornih vozil, na katere se je prijavilo 19.413 udeležencev. Devet tečajev so organizirali za zdravnike in zdravstvenike, ki so želeli pridobiti licenco za predavatelje (prijavilo se je 137 tečajnikov), šest tečajev za pridobitev licence pa so izvedli za laike. V tem primeru je tečaj obiskalo 106 ljudi. V delovnih organizacijah so organizirali 460 tečajev, poslušalo pa jih je 6.600 udeležencev. Usposabljanja potekajo tudi za učitelje na osnovnih šolah. Takih tečajev je bilo lani šest, udeležilo pa se jih je 200 učiteljev.
Vir: Rdeči križ Slovenije

Drugi morajo znanje obnavljati
In kot že zapisano, je za druge obnova znanja predvidena. Zdravniki predavatelji morajo znanje obnavljati na tri leta, prav tako reševalci iz vode. Zaposleni v delovnih organizacijah morajo na usposabljanje vsakih pet let, člani ekipe prve pomoči, ki delujejo v okviru stacionarijev in nastanitvenih enot RKS-ja, pa morajo svoje znanje, tako teoretično kot praktično, pokazati vsako leto.

Vsi drugi, ki bi na tečaj šli znova, se lahko vključijo v kateri koli tečaj, tudi v tečaje za zgoraj navedene skupine.

KAJ BI STORILI VI?
Prejšnji petek smo vam na MMC-ju zastavili vprašanje , kaj storite, ko vidite prometno nesrečo. Kar 48 odstotkov od več kot 300 sodelujočih je odgovorilo, da zavaruje kraj nesreče, 28 odstotkov pa jih pokliče policijo. Dvanajst odstotkov bi se jih odpeljalo naprej, šest bi jih otrpnilo in ne bi storilo ničesar, devet odstotkov pa je odgovorilo, da bi storili kaj drugega.


Študenti pripravljajo brezplačne tečaje
Rdeči križ pa ni edini, ki pripravlja obnovitvene tečaje prve pomoči. Društvo študentov medicine Maribor in Društvo študentov medicine Slovenije sta pripravili projekt Za življenje, cilj projekta pa je ozavestiti širšo javnost o problematiki prve pomoči in povečati odzivnost očividcev ob morebitnih nezgodah ter nenadnih obolenjih.

Kot navajajo na svojih spletnih straneh, mednarodne študije namreč kažejo, da so v 90 odstotkih nesreč navzoči očividci, vendar le eden izmed desetih dejansko priskoči na pomoč, čeprav je ravno od hitre in pravilne prve pomoči odvisno, ali bo ponesrečeni živel ali pa bo zaradi neodločnosti ter neznanja očividcev umrl oziroma utrpel trajne posledice. To jih je tudi spodbudilo, da organizirajo brezplačne obnovitvene tečaje prve pomoči, ki potekajo v Ljubljani in Mariboru.