Plače javnih uslužbencev se bodo letos delno usklajevale z inflacijo. Foto: MMC RTV SLO
Plače javnih uslužbencev se bodo letos delno usklajevale z inflacijo. Foto: MMC RTV SLO
Vlada in javni sektor na bojni nogi

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pri tem povedala, da so se s sindikati uskladili glede osemnajstih členov, štirje pa ostajajo neusklajeni. Ugotovili so, da so nekatere predlagane spremembe zelo zahtevne; gre za vprašanja napredovanj in načina izplačila redne delovne uspešnosti, ki zahtevajo več usklajevanj. Ta se bodo nadaljevala vse do septembra.

A vlada je vztrajala pri noveli z dvema neusklajenima členoma, ki zadevata ceno dežurne ure in višino položajnih dodatkov. "V pomembnem delu mora biti za vsak neusklajen predlog argument vlade tako velik, da preseže socialni dialog," pojasnjuje ministrica.

Sledi sklic stavkovnega odbora?
Položajni dodatek na vodstvenih mestih ne bo več dosegal do 20 odstotkov osnovne plače, temveč le 12 odstotkov, s čimer naj bi letno prihranili 12 milijonov evrov; cena dežurne ure zdravnikov pa bo za 25 odstotkov nižja, s čimer naj bi prihranili 13,5 milijona evrov. Za dežurstva se, tako pravi Pavlinič Krebsova, v vseh dejavnostih mesečno porabi nad dva milijona evrov, strokovni razlogi pa zahtevajo pravičnejšo ureditev.

Znano je, da je del pogajalske skupine sindkatov javnega sektorja napovedal sklic stavkovnega odbora, če jih vlada pri teh vprašanjih ne bo upoštevala. Plače javnih uslužbencev se bodo letos po napovedih ministrice povišale za 0,65 odstotka oziroma polovico inflacije po napovedi Umarja. Zakon bo poslan v državni zbor v obravnavo po skrajšanem postopku.

Zdravniški sindikat: Dodali bomo še nekaj zahtev
Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je glede odločitve vlade dejal, da je ravnala tako kot njena predhodnica v prejšnjem mandatu, ki je vsiljevala rešitve, ki jih prej ni uskladila s sindikati. Ob tem pa se mu zdi pomembno, da jim je v pogajanjih uspelo doseči umik celotnega poglavja o napredovanju in delovni uspešnosti, ki bi pomenil bistveno zmanjšanje pravic, je poročal Radio Slovenija. Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin pa je dejal, da vlada ravna politično in želi le ugajati ljudem. Napovedal je, da se bo glavni odbor sindikata najverjetneje preimenoval v stavkovni odbor in svežnju stavkovnih zahtev dodal še nekaj tistih, ki jih do zdaj zaradi krize niso dajali na plano.

Vlada in javni sektor na bojni nogi