Po trenutni zakonodaji morajo vsi javni uslužbenci, ki so dobivali preveč izplačane plače, to razliko vrniti. Foto: MMC RTV SLO
Po trenutni zakonodaji morajo vsi javni uslužbenci, ki so dobivali preveč izplačane plače, to razliko vrniti. Foto: MMC RTV SLO

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je po srečanju z vodstvi Zavoda RS za zaposlovanje, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Radiotelevizije Slovenije, kjer je pristojni inšpektorat ugotovil največ napak oziroma nepravilno prevedenih plač pri prehodu na nov plačni sistem leta 2008, pojasnil, da veljavna ureditev glede obveznosti vračila preveč izplačanih plač ni pravična.

Veljavna ureditev "ni ravno pravična"
V zadnjem času je namreč več javnih uslužbencev dobilo zahtevo po vrnitvi preveč izplačanih plač. Po trenutni zakonodaji morajo tisti javni uslužbenci, ki so dobivali preveč izplačane plače, to razliko vrniti. A ob tem se postavlja vprašanje, ali lahko zahtevajo vračilo od zaposlenih, ki za napake delodajalca niso nič krivi, ali se lahko zadeva uredi kako drugače, je po srečanju pojasnil minister Virant in dodal, da so na sestanku ugotovili, da veljavna zakonska ureditev "ni ravno pravična".

Trenutno zakonodajo je sicer treba upoštevati, zato so se dogovorili, da se bodo delodajalci z vsemi uslužbenci, ki bi morali vračati preveč izplačane plače, dogovorili o vrnitvi. Če s kom izmed njih dogovora ne bodo mogli doseči, pa bodo sprožili tožbe, tako kot to določa zakon, je še pojasnil Virant.

MNZ pripravlja spremembe zakonodaje
Sočasno pa bodo na ministrstvu pripravili zakonodajne spremembe, ki bodo pravičnejše, je napovedal Virant. To pomeni, da bodo ločili na eni strani primere očitnih napak, storjenih naklepno ali iz malomarnosti, in na drugi strani napake, ki se dogajajo zaradi nedorečenosti ali nejasnosti zakonodaje.

Ta čas bodo morebitne tožbe delodajalcev na sodiščih stale, je pojasnil minister. Dodal je, da bodo v prehodnih določbah novele zakona določili še, da se nova ureditev nanaša tudi na že odprte primere, kar pomeni, da bodo po novi zakonodaji lahko obravnavani vsi javni uslužbenci, tudi tisti, ki so dogovore z delodajalci že podpisali.

Postopek bo verjetno trajal še kar nekaj časa
Virant predvideva, da bodo uslužbenci po vsej verjetnosti počakali na spremembo zakonodaje in se predtem ne bodo dogovarjali z delodajalci. Kot je še pojasnil, bi bilo besedilo novele lahko pripravljeno v nekaj tednih, vendar bo vse skupaj zaradi potrebnih pogajanj s sindikati ter postopka na vladi in v DZ-ju trajalo "še nekaj časa".