Na zavodu bodo Virantu predlagali, naj se uslužbence oprosti vračila preveč izplačanih plač. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Na zavodu bodo Virantu predlagali, naj se uslužbence oprosti vračila preveč izplačanih plač. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Bodo javni uslužbenci morali vračati plače?

Po besedah generalne direktorice zavoda Zlatke Srdoč Majer so izvedli vse ukrepe za odpravo nepravilnosti pri prehodu na nov plačni sistem, ki jim jih je septembra lani odredil inšpektorat za javno upravo. Ugotovili so, da so plače nepravilno prevedli pri 595 uslužbencih.

Medtem je 154 uslužbencem delovno razmerje na zavodu že prenehalo, a nepravilnosti mora zavod odpraviti tudi pri njih. Ugotovili so jih pri 86 nekdanjih uslužbencih, od tega bi jih 80 moralo vračati preveč izplačane plače.

Najvišji znesek, ki bi ga uslužbenec zavoda moral vrniti, znaša 24.000 evrov bruto, sicer pa je povprečni znesek vračila okoli 3.000 evrov bruto. Posamezniki bi lahko znesek vračali v največ 60 obrokih, odvisno od višine zneska.

Že za dva milijona preveč izplačanih plač
Skupni znesek preveč izplačanih plač od 1. avgusta 2008 do 31. maja letos sicer presega dva milijona evrov bruto, je še navedla. Zaposlene, pri katerih je bila ugotovljena nepravilnost, so tudi že obvestili o tem in jim posredovali predlog dogovora o vračilu.

Tistim 205 uslužbencem, pri katerih nepravilnost po besedah Srdoč Majerjeve traja še danes, pa so poslali tudi nove pogodbe o zaposlitvi. Za zdaj še niso dobili nazaj nobenega podpisanega dogovora.

Poudarila je, da si želijo spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki določa ravnanje v primeru nezakonitosti ali ob ugotovitvi neskladnosti pri izplačilu plač uslužbencem, saj da uslužbenci niso mogli vedeti, ali jim je bila plača določena napačno.

Ministru za notranje zadeve in javno upravo Gregorju Virantu, ki je že napovedal spremembe ustrezne zakonodaje, bodo zato predlagali oprostitev obveznosti vračila preveč izplačanih plač za vse uslužbence, ki jih je to doletelo.

Bodo javni uslužbenci morali vračati plače?