V predvidene spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju bo vključena tudi problematika prehoda na nov plačni sistem leta 2008 in nepravilno prevedene plače. Foto: BoBo
V predvidene spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju bo vključena tudi problematika prehoda na nov plačni sistem leta 2008 in nepravilno prevedene plače. Foto: BoBo
Vračilo preveč izplačanih plač?

Kmalu bo minilo pet let od prehoda na nov plačni sistem v javnem sektorju. Ker so bile storjene tudi nekatere napake v posameznih zavodih, zaradi česar so posamezni zaposleni dobivali višje plače, zdaj pa se bliža zastaralni rok, so delodajalci v javnem sektorju uslužbencem pospešeno izdajali zahtevke za povračilo preveč izplačanih plač, ponudili so jim tudi nove pogodbe o zaposlitvi s popravljenimi višinami plač, nekaterim so že drugače obračunali plače brez podpisa pogodbe.

Ponekod ne bi zahtevali vračila
Do množičnih zahtev je tako prišlo na Zavodu za zaposlovanje, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Onkološkem inštitutu Ljubljana. Predstavniki Zavoda za zaposlovanje in UKC Ljubljana predlagajo oprostitev obveznosti vračila preveč izplačanih plač za vse uslužbence, ki jih je to doletelo.

Sestati bi se morali z ministrom za notranje zadeve in javno upravo Gregorjem Virantom, a minister je dejal, da morajo "zadevo dobro preučiti", zato je sestanek prestavil. Predvidoma se bodo srečali še ta teden.

Po veljavni zakonodaji so delodajalci v javnem sektorju zavezani izterjati preveč izplačane plače s tožbo pred pristojnim sodiščem, če se o tem v enem mesecu od pisnega poziva ne bodo dogovorili z zaposlenim. Tako delodajalec v tej zvezi nima nobenega manevrskega prostora, saj ga zakon jasno zavezuje.

Sindikati opozarjajo, da je terjanje denarja od uslužbencev, ki niso sami krivi za napačno obračunavanje plač, neprimerno. Zaradi previsoke plače so namreč v tistem obdobju morda morali vračati premalo plačano dohodnino, imeli manjše otroške doklade, višje plačilo vrtca in podobno.

Spremembe plačnega sistema
Notranje ministrstvo bo sicer spremembe zakona o sistemu plač začelo pripravljati po poletju, tudi člena 3.a, ki določa ravnanje v primeru nezakonitosti ali ugotovitvi neskladnosti pri izplačilu plač uslužbencem. Najprej se bodo s sindikati usklajevali o povračilu potnih stroškov in pripravljenosti na delo, konec septembra pa bi sledila pogajanja o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Vračilo preveč izplačanih plač?