Na vrhovnem sodišču pravijo, da vse zadeve, ki jih prejmejo na določen dan, naslednji dan ob upoštevanju sodnega reda razdelijo sodnikom. Foto: BoBo
Na vrhovnem sodišču pravijo, da vse zadeve, ki jih prejmejo na določen dan, naslednji dan ob upoštevanju sodnega reda razdelijo sodnikom. Foto: BoBo

Pravni red namreč določa, da se zadeve dodeljujejo tako, da se razvrstijo po abecednem redu strank, nato pa se po vrsti dodeljujejo sodnikom po vnaprej določenem letnem razporedu. Po navedbah Vinka Gorenaka na vrhovnem sodišču velja pravilo, da se zadeve z nižjih sodišč sprejemajo od 8. do 15. ure, nato pa se dodelijo sodnikom. Problematično je po njegovem mnenju to, da vrhovno sodišče nekatere zadeve z nižjih sodišč samo naroči med 15. in 16. uro, kar pomeni, da je glede na že prispele zadeve vnaprej znano, kateri sodnik bo dobil primer. To naj bi se po navedbah Gorenaka zgodilo tudi pri Janši, s čimer naj bi se "izognili" sodniku Marku Šorliju, zadevo pa je dobila Maja Tratnik.

Na vrhovnem sodišču pravijo, da vse zadeve, ki jih prejmejo na določen dan, naslednji dan ob upoštevanju sodnega reda razdelijo sodnikom. Pri tem tudi 15. ura, ki jo navaja Gorenak, ni relevantna, pravijo. Uradni delovni čas sodišča je do 16. ure, ob sredah do 16.30. Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti so, kot pojasnjujejo, od ljubljanskega okrajnega sodišča prejeli 18. junija 2014 ob 15.30 in jo naslednji dan po pravilih dodelili sodniku.

Gorenak se moti
Prav tako so zanikali Gorenakove navedbe, da sodišče odločitve predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše o tem, da bo namesto Tratnikove sodnica poročevalka v Janševi zadevi Vesna Žalik, niso vpisali v vpisnik.

Omenjena Masleševa odredba, ki je bila izdana 23. junija, je zabeležena v "SU vpisniku", v katerega sodišča vpisujejo zadeve sodne uprave. Navedeni vpisnik se vodi v informacijskem sistemu eSU, "iz podatkov katerega je razvidno, da je bila odredba po elektronski pošti" 23. junija ob 12.34 poslana Tratnikovi in Kazenskemu oddelku, dodajajo.

Odločitev v hrvaškem delu zadeve Patria na Finskem ne sme in ne more vplivati na pravne odločitve naših sodišč, je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc komentiral obsodbo izvršnega podpredsednika Patrie Vehicles Heikkija Hulkkonena in zastopnika Patrie na Hrvaškem Reija Niittynena, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, ki sta bila na Finskem obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni zaradi podkupovanja pri nakupu oklepnikov na Hrvaškem. Patria bo morala plačati 297.000 evrov kazni.

Ker je bilo treba zadevo zaradi odredbe predodeliti drugemu sodniku, je vrhovno sodišče to naredilo naslednji dan, pojasnjujejo. Pri tem dodajajo, da je bila glede na to, da je bila 20. junija zadnja zadeva dodeljena sodnici Barbari Zobec, vmes pa ni bilo novih zadev, Janševa zahteva dodeljena Žalikovi, ki je bila na letnem razporedu takoj za Zobčevo.

Ministrstvo za pravosodje je vrhovno sodišče pozvalo, naj preuči Gorenakove navedbe in ministrstvo seznani z ugotovitvami. Na vrhovnem sodišču navajajo, da so ministrstvu v četrtek sporočili, da so bile vse zadeve dodeljene v skladu s sodnim redom.

Zaplet z Janševo tožbo
Že pred časom so se v nekaterih medijih pojavili dokumenti, v katerih je vrhovni sodnik Borivoj Rozman Maslešo opozoril, da mu je bilo odločanje o Janševi tožbi zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije dodeljeno mimo sodnega reda. Na vrhovnem sodišču pojasnjujejo, da je zaplet nastal, ker je bila zadeva namesto kot pritožba vpisana kot revizija. Ob tem dodajajo, da je bila zadeva na koncu dodeljena "zakonitemu sodniku poročevalcu".