Slovenija

Poudarki

  • Vrtovec: Mladi, zavrnite reformo
  • "Vzporedno je potrebna tudi reforma šolstva"
  • "Na slabšem bodo tudi delodajalci"
Jernej Vrtovec
Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec je predstavil argumente proti pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Vrtovec: Pokojninska reforma škoduje mladim in ruši socialno državo

"Če ne bo mladih, ne moremo pričakovati stabilnega pokojninskega sistema"
24. maj 2011 ob 11:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Namesto da bi bili mladi, stari, na primer, 25 let, redno zaposleni za nedoločen čas, bodo na njihovem delovnem mestu delale osebe, stare 65 let, trdi Jernej Vrtovec.

Predsednik Mlade Slovenije, podmladka NSi-ja, Jernej Vrtovec je na novinarski konferenci predstavil argumente za to, da mladi na referendumu glasujejo proti pokojninski reformi.

"Vzporedno je potrebna tudi reforma šolstva"
Pojasnil je, da reformi nasprotujejo, ker predlagane rešitve ne zagotavljajo dolgoročne rešitve težav in, kot pravi, celo rušijo socialno državo. Poudaril je, da reforma ni bila usklajena s socialnimi partnerji, vlada pa naj bi s tem dokazala, da se ne zna pogovarjati.

Po njegovih besedah se v podmladku NSi-ja zavedajo, da je pokojninska reforma potrebna, vendar ne takšna, kot je predlagana, saj naj bi med drugim škodovala tudi mladim. S pokojninsko reformo bi se po njegovem mnenju morala namreč izvesti tudi reforma šolstva, ki bi mladim zagotavljala takojšnjo zaposlitev po koncu izobraževanja.

"Mladi se bodo tako še kasneje osamosvojili in si še kasneje uredili družinsko življenje. Mladi so porok za stabilen pokojninski sistem. Če mladi nimajo zaposlitev, noben pokojninski sistem dolgoročno ni vzdržen. S tem se ruši tudi medgeneracijski dialog in medgeneracijsko sodelovanje. Namesto da bi bili mladi, stari, na primer, 25 let, redno zaposleni za nedoločen čas, bodo na njihovem delovnem mestu delale osebe, stare 65 let," je poudaril.

"Na slabšem bodo tudi delodajalci"
Prepričan je, da podaljševanje dobe za upokojitev pomeni, da bodo na slabšem tudi delodajalci, saj naj bi starejši ljudje na delovnih mestih pomenili tveganje za več poškodb in bolniških odsotnosti, s tem pa tudi stroškov za delodajalce in državo.

Opozoril je, da vzporedno s pokojninsko reformo ni pripravljena nova demografska politika, ki bi mladim družinam omogočila boljše pogoje za ureditev dostojnega družinskega življenja, s čimer bi se dvignila tudi rodnost. Meni, da če ne bo mladih, ne moremo pričakovati stabilnega pokojninskega sistema. Če se bo število mladih še naprej zmanjševalo, trdi Vrtovec, lahko v roku desetih let znova pričakujemo novo pokojninsko reformo.

"Kar pa najbolj boli pri tej pokojninski reformi in je velik udarec za mlado generacijo, pa je to, da se z novim zakonom ukinja tudi pravica do dodane pokojninske dobe za čas rednega študija na višjih ali visokih šolah oz. fakultetah za čas registrirane brezposelnosti in tudi za čas služenja vojaškega roka. To je krivično do študentov. Študij je vrednota in vlada ga je s tem razvrednotila," zatrjuje.

"Mladi, zavrnite reformo"
"V podmladku NSi-ja menimo, da lahko največ za vzdržnost pokojninske blagajne naredimo s tem, da spodbujamo zaposlovanje mladih, ki bodo plačevali v pokojninsko blagajno, in z nastajanjem novih delovnih mest, ki jih mladi potrebujejo in jih ta trenutek nimajo. Toda predlagana reforma tega ne zagotavlja, zato kot največji politični podmladek pozivamo slovensko mladino, da pokojninsko reformo na referendumu zavrne. S tem se odpira možnost za pripravo nove pokojninske reforme, ki bo prijazna do slovenske mladine," je sklenil.

Aleksander Kolednik
Prijavi napako
Komentarji
rush1
# 24.05.2011 ob 11:33
Spet zavajanje. Če bo ostala taka situacija kot je, mladi sploh ne bodo videli pokojnin.
xyxy
# 24.05.2011 ob 12:34
zdaj že vsak mulc, ki ima pet minut časa lahko daje izjave, ki jih povzemajo mediji.
bud00
# 24.05.2011 ob 11:44
Na račun reševanja elit in bank bodo pokradli pokojninske sklade. Tako kot v Grčiji. Privatizacija in umik iz pokojninskih skladov. Ko IMF da spodbuja prosti trg. My a..

Naj propadejo banke, ki so odobravale nezavarovane kredite.
Naj sprostijo nepremičninski trg ne pa da banke držijo ceno.
Naj se objavi online live transparenten proračun RS kjer lahko državljani preverimo kam gre naš denar!
MarkAntonij
# 24.05.2011 ob 11:42
Ne vem sploh za kaj se citira podmladek stranke, ki ni niti v parlamentu. Če bereš tuje medije ne citirajo niti podmladka parlamentarnih strank na prvih straneh, noben resen medij, pri nas pa vsak ki ima 5 minut časa:)
Bake
# 24.05.2011 ob 11:26
To je sicer vse lepo in prav ampak mladi mož ali imamo junaka, ki se bo lotih teh perečih problemov? Je NSi pravi odgovor?
tratko
# 24.05.2011 ob 14:54
Jooj Vrtovec, a ni škoda da se blamiraš...kako se boš predstavljal kot prihodnost Slovenije če več od populističnih floskul ne spraviš skupaj. Vsak z osnovnim znanjem ekonomije ti bo povedal, da je argument "zaposlimo mlade, stare pa dajmo v penzijo" samo všečno nakladanje sindikatov....politika zaposlovanja in pokojninski sistem sta sicer res povezana vendar pa ne na tak način kot si ti predstavljaš...zaradi demografskih sprememb se vsako leto zelo pozna, tudi če danes zaposliš vse mlade, bo to samo kratkoročna rešitev, na dolgi rok pa je podaljšanje delovne dobe neizbežno...no in seveda še kar nekaj drugih pojasnil, za katere tu žal ni mesta.
Žal s takšnim pristopom tole ne predstavlja "mlade alternative" temveč zlorabo medijskega prostora, tako kot njihovi veliki vzorniki.
Whisperer
# 24.05.2011 ob 14:26
"Kdor bo na referendumu proti pokojninski reformi, bo podprl diskriminacijo sedanjih in bodočih mladih prebivalcev Slovenije," je prepričan Boštjan Vernik Šetinc.Ta mladina nima prihodnosti.To so politični lignji.
gmaina
# 24.05.2011 ob 17:47
Ja tale Vrtovec je pa inteligenten. "Pokojninska reforma je potrebna, ampak ne taka!" Kakšna pa? A je že kdo od nasprotnikov reforme dal konkreten odgovor, ki bi rešil situacijo? Ne, vsi znajo samo lapati v prazno. Ampa nekoč bo reforma morala priti....Kaj pa tedaj? Verjetno boste vsi kritizirali Pahorja, da je ni izpeljal, ob tem pa ekspresno pozabili, kdo je reformi metal kolena pod noge. Kdo sploh lahko verjame tem populističnim izjavam Nsi-ja? Aja, ups, pozabil sem, kakšne vrste ljudje so potencialni voli(lc) te stranke.
Sploh pa, zakaj se sprašuje Nsi? Kdaj pa bo svoje mnenje povedalo društvo ljubiteljev praženega krompirja in Združenje kmečkih žena poljanske doline? Kako nizko se spušča ta nacionalka, da sprašuje že podmladek stranke, ki je izpadla iz parlamenta. Obstaja le še v evropskem parlamentu, kjer pa ima za Slovenijo simbolno funkcijo. Ampak denar pa morajo imeti, da lahko takole naročajo reklame....No ja s takim sponzorjem to niti ni težko. NSI NIKOLI VEČ V PARLAMENT!
Jakob Mali
# 24.05.2011 ob 16:21
Zakaj ne predlagajo, da se upokojitvena meja spsusti na 50 pa mamo tako 150 tisoč novih delavnih mest? Druga stran bilance - od kje denar - mu itaq ni jasna....

Sicer pa velika večina mladih, dela stvari, ki jih penzioner ne more: računalništvo, maketing, prodaja, kelnarijo, frizerji.....

.....ampak takšno razmišljanje je za tega oblasti željnega mladega jurišnika preveč. Raje naj pove kaj so njegovi mentorji naredil v Palomi....

....ali pa zakaj njihov brihtni Bajuk ni izpeljal reforme...bil je minister, bili so v vladi?
tupamaross
# 24.05.2011 ob 14:33
Za gospoda Pahorja mi je malo mar. Osebno bi rad videl, da se
nikoli ne bi pojavil kjot predsednik vlade.Briga me pa reforma pa
sploh ni važno, kdo jo je predlagal.Če in ko desnica zmaga, pod
pritiskom EU bo takoj predlagala pokojninsko reformo,če ta ne bo
uspela, vendar v dosti hujši obliki. Pa ne za to, ker bi to hotela,
pač pa za to, ker nas v to bodo prisilile evropske vodilne države.
Torej je tudi desnici, kot skoraj zagotovo, prihodni zmagovalki na
volitvah, še kako stalo, da reforma uspe.

In, to ne bo uspeh gospoda Pahorja, pač pa uspeh razumnega
Slovenskega naroda. Nekaj podobno Švici. Vsaj pri tem. Sploh
niti pomisliti ne smem, kaj se bo zgodilo, če reforma propade.
Bomo pač prvi kosovljani ali federacija BiH v EU.
Binder Dandet
# 24.05.2011 ob 13:50
Ko nekdo iz te IZVENparlamentarne stranka prdne, MMC objavi.
tupamaross
# 24.05.2011 ob 12:34
Štiblic,
soglašam s Tabo, vendar izhoda ni in reforma mora uspeti
ali pa bomo v Evropi Kosovo.

Barskoon,
Ravno čez 5 ravno ne.Čez 10,15...pa skoraj zagotovo.Smo
pač v Evropi in njene reforme moramo spremljati, če sploh
hočemo preživeti.Gre preprosto za dejstvo,da se življenjska
doba nenehno podaljšuje in izhoda ni.

Edino, kar bi bilo prav, bi morali pustiti možnost upokojitve
tudi v 60 letu starosti, vendar z precej manjšo pokojnino, kar,
če se ne motim, imajo Nemci.

Mati narava nekoga zgara že pri 55 letih in sploh več ni
zmožen ničesar delati pa ni invalid, nekomu pa to možnost
da do 70 ali celo do 75 leta.

Resnično ne vem. Nisem več pameten. Poznam sosede, ki
so že 30 let upokojeni. Kupe bolezni. Sladkorna, visok krvni
tlak, holesterol, odstranjena ena ledvica... Vse to sukcesivno
v zadnjih 20 letih. Pa še vsaj 10 let bodo živeli, kar jim iz srca
želim, vendar, kdo jim bo 40 let plačeval pokojnino?

Sedanji ...40, 30, 20 letniki boste živeli v povprečju nekje do 93
leta, kar vam bodo omogočila zdravila, kar so nam omogočila,
da skoraj zajamčeno živimo nekje do ...78, 80, 82... leta.

Nerodno se počutim, ko to pišem, vendar izhoda ne vidim. Če
bo potrebno podaljšanje starostne meje vsakih 5 let, se jo bo pač
podaljševalo zaradi zgoraj navedenega.
štiblc
# 24.05.2011 ob 12:10
tupamaross
Nismo toliko proti reformi, kot pa je problem, da si moramo odrekati navadni državljani, medtem, ko drugi živijo na veliki nogi. Ni problem mal stisnit zobe, samo skoz pa tut ne, da se bojo imel eni luštno vedno, tako ne gre. Se strinjam s teboj veliko ste nam dali in so negospodarno zagonili in ti fantje naj sedaj pokrijejo pokojninsko luknjo tu se nam ne zdi fer drugi kradejo, ko pa nastane luknja jo naj plačamo mi, žal ne gre to tako :P Včasih se počutim, ko jih gledam da smo dali vozit avto petletniku, če niste kos odstopite...
MarkAntonij
# 24.05.2011 ob 12:07
Preberite si tale članek, že naslov pove vse. Lepo razloženo tudi za laike.

http://www.economist.com/node/18502013
rush1
# 24.05.2011 ob 12:06
Referendum bo padel iz enostavnega razloga, in sicer zaradi tega ker bodo glupi ljudje glasovali proti vladi in ne proti reformi. In tako stanje je žalostno, čeprav je vlada kriminalno slaba, bi to reformo bilo potrebno podpreti, a to nekaterim ni jasno.
MZ
# 24.05.2011 ob 11:59
Reforma ne bo uspela zaradi dejstva, da je navadnim ljudem že dovolj zategovanja pasu zato, da se bodo gospodje na položajih lahko preseravali ter se šli tajkunske posle ter dajali nezavarovane kredite (banke). Najprej naj počistijo pri sebi, šele nato se lahko kaj pogovarjamo - njihove grožnje so prazne marnje in so namenjene temu, da nas bo strah in bomo požrli vse sranje od reform, ki nam ga namečejo.

Tako kot nekateri pravite, da bo velikim državam počasi dovolj podaljševanja delovne dobe zato, da bodo lahko Balkanci hodili v penzijo že s 60 leti, lahko tudi mi, davkoplačevalci, vprašamo, zakaj bi mi delali do smrti zato, da se bo elita še naprej igračkala z nami in se nam smejala v glavo.
Whisperer
# 24.05.2011 ob 14:24
SLS je namesto Urške Čepin poslala tega Vrtovca - mentalnega vrtičkarja. Ta narod nima prihodnosti.
Optimist99
# 24.05.2011 ob 12:50
po urški, po emeršiču, zdaj še geji zastopaji svoje stališče...
xyxy
# 24.05.2011 ob 12:33
Ni razložil kako škoduje in kaj ruši socialno državo!
nesesekirat
# 24.05.2011 ob 12:23
Škoda besed za prepričevanje teh zaplankanih slovencljev, katerih večine pogled sega do svojega "plota". In potem ti pametuje še neka "Parteijugend" - naj se tip izkaže pri študiju in delu - če je tako sposoben dela ne bo težko najti - ker pa očitno z njim ni nič pa hajdi v politiko.
Res ostane le še razpis za "Najboljšega okupatorja" - če nas sploh kdo hoče.
kučkučki
# 24.05.2011 ob 12:00
a bi lahko na MMC objavili tud kakšen prispevek ki ne govori proti pokojninski reformi, ker sem v dilemi kako glasovat, vendar pa na tem portalu vidim samo članke ki govorijo proti pokojninski reformi. Lp
tupamaross
# 24.05.2011 ob 11:51
Vrhovec, ali mladim škoduje vse bogastvo, ki smo ji ga predali
pa so ga dobesedno zagonili. Dobesedno v bulmastife.

Če reforma ne bo uspela, je to propad države. Koliko časa pa
mislite, da bodo Nemci in njim podobni, delali do 70 leta starosti,
da bi se balkanci lahko upokojevali pri 58, 59... letu starosti. Ni
jasno, kaj maldi sploh še hočete?

Če mladi hočete preživeti, morate se prilagoditi načinu dela in
sploh, načinu premišljanja zahodne civilizacije in ne načinu dela
in načinu premišljanja balkancev. Mladi me spominjate na
Črnogorece, ki jim je baje prva beseda po rojstvu, kdaj bi se
lahko upokojil. Da ne navajam Albancev...

Sedaj bo referendum, da se izglasa prva možna upokojitev pri
65 letu starosti. Čez deset, petnajst... let pa bo ponovna reforma,
kjer se bo delalo do starosti 67, 68... let. Torej, vsakokrat nek
preskok za dve-tri leti...

Če sedanja reforma ne bo uspela, kot prvo, smo največji balkanci
in kot drugo, čez deset, petnajst... let bo preskok minimalno štiri
in maksimalno šest let, kar bo šele katastrofa.
ivod
# 24.05.2011 ob 13:33
... aha največji podmladek ...
bi res rad videl koliko bi se jih prištelo k vam ...
a to ni zdaj tema ...
... po mojem ... ni prijazne reforme ...
... reforme za slovensko mladino tudi ni ...
... morda je reforma na širšem območju ... predvsem pa v glavah ...
večina glav pa je kot glave pri ribah ... ležečih nekaj dni nekje tam ...
dule5
# 24.05.2011 ob 12:38
mladi študirajmo do35 leta , potem pa s 55 v penzijo. Živela Slovenija-
Racionalist
# 24.05.2011 ob 15:01
Pa še to: okoli 14% vsega denarja gra samo za delovanje Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Racionalist
# 24.05.2011 ob 14:59
Vsaki mladi družini naj država podari stanovanje.
To je tako ali tako približno vrednost med vplačili in izplačili za posameznika iz pokojninske blagajne.
barskoon
# 24.05.2011 ob 12:10
A je komu v tej državi (in med komentatorji) jasno, kje so vzroki te-gnile situacije ??!?!?!? Reforma v najboljšem primeru le podaljša muke za 5 let - potem pa jovo na novo ?!?

Edini koristni/smiselni referendum (v Sloveniji, da se razumemo) je le ta:
- Ali ste za -> NONE OF THE ABOVE opcijo na volilnem listku

Vse ostalo sranje je le počasno žaganje edine preostale veje (kjer sedi Slovenija) na posušeni in shirani lipi...
aaa
# 24.05.2011 ob 12:03
Na eni strani imamo zagovornike, ki so postregli s številkami. Na drugi nasprotnike, ki kar nekaj brezveze nabijajo. Slovenceljnom so bolj všeč drugi. Kaj čmo.
ffigaro
# 24.05.2011 ob 15:37
bolniki prizadeti bolani , kaj vas je merkelca nafafala s to pokojninsko reformo EJ PROTI PROTI ne bo vam uspelo
rdeči baron
# 24.05.2011 ob 12:44
Za mene .. ta država ni nič boljša od nacizmA.
Izgarati do smrti.

Mladi, ki potrebujejo socialno varnost.. službo, da si ustvarijo pogoje za družino in bivanje, status...pa na cesti brez službe.

Torej dvakratna smrtna obsodba naroda.
Hvala Borat, hvala eminece iz središča Murgel.
Kazalo