Vzajemna naj bi se v prihodnosti vrnila k neprofitnosti. Foto: MMC RTV SLO
Vzajemna naj bi se v prihodnosti vrnila k neprofitnosti. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Kožuh Novak
Predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak je zbrane spraševala, zakaj se je agencija za ukrepanje odločila šele potem, ko je s svojo akcijo začel ZDUS, čeprav se je za nepravilnosti v Vzajemni vedelo že precej prej, prav tako pa jim ni jasno, zakaj se je agencija odločila za najstrožji ukrep, čeprav jim je bilo na voljo pred tem še nekaj drugih korakov. Foto: MMC RTV SLO

Agencija si zasluži javno nezaupnico in razmislek vlade o ukrepanju, čeprav Kidrič pri meni uživa popolno zaupanje.

Dušan Keber, nekdanji minister za zdravje.
Dušan Kidrič
Iz Vzajemne, ki jo trenutno vodi Dušan Kidrič, so sporočili, da želi izredna uprava, ko gre za razmišljanje o razvoju zavarovalnice, prisluhniti tudi članom Vzajemne in pooblaščencem kot njihovim predstavnikom. Foto: MMC RTV SLO
Zavarovanci Vzajemni upravi načelno zaupajo

Kot je znano, je zbor predstavnikov Vzajemne izredna uprava pod vodstvom Dušana Kidriča sklicala, potem ko je preklicala sklicano izredno skupščino, za katero si je prizadevala Zveza društev upokojencev Slovenije.

AZN: Ne gre za prikrivnje preteklih dejanj
Vodstvo zdravstvene zavarovalnice je pooblaščencem in drugim članom Vzajemne prebralo pisna pojasnila agencije o ukrepu imenovanja izredne uprave, v katerem zagotavlja, da je nepristransko ukrepala v korist vseh zavarovancev ter da je njihova odločitev povsem naključno sovpadala s sklicem zdaj preklicane izredne skupščine. V agenciji so še zavrnili namige, da skušajo prikriti dejanja preteklih uprav.

Člani Vzajemne pa niso bili zadovoljni s pojasnili agencije. Zanimalo jih je, zakaj se je ta za ukrepanje odločila šele potem, ko je s svojo akcijo začela Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), saj se je za nepravilnosti po njihovem mnenju vedelo že prej. Zbrani pa niso dobili odgovorov, saj predstavnikov agencije na sestanku ni bilo.

ZDUS: Vlada ni opravila svoje naloge
Tako je predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak dejala, da imajo upokojenci tri jasna sporočila. "Vladi jasno sporočamo, da svoje vloge pri vsem skupaj ni opravila, kot bi morala, obenem pa se sprašujemo, kako naj zaupamo sedanjemu nadzornemu svetu, ki je že večkrat dokazal, da ignorira zavarovance. Tretje naše sporočilo pa je, da mora vlada nemudoma zamenjati svet Agencije za zavarovalni nadzor, saj za njegovimi člani očitno stojijo drugi ljudje," je dejala Kožuh Novakova.

Z ravnanjem agencije so bili večinoma nezadovoljni tudi drugi udeleženci zbora. Nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber je dejal, da je omenjena ustanova najmanj neučinkovita, če ne celo nesposobna. Po njegovih besedah se namreč težave v Vzajemni vlečejo že najmanj šest let, a se je za začetek urejanja zadev moral zgoditi upor 900.000 zavarovancev.

Edini, ki je ocenil odziv agencije kot pozitiven, je bil pravnik Šime Ivanjko, pri čemer je opomnil na dejstvo, da zavarovanci niso lastniki Vzajemne, pač pa zgolj njeni uporabniki, "zato zadnja zavajanja javnosti in politizacija zadev nista primerni".

Obeta se nov zakon o vzajemnih zavarovalnicah
Svetovalec zdravstvenega ministra Martin Toth, ki je bil edini predstavnik države na sestanku, je udeležencem predstavil nekatere usmeritve države pri razvoju zdravstvenih zavarovanj. Te se po njegovih besedah gibljejo predvsem v smeri, da bi vzajemne zavarovalnice služile točno določenemu namenu, z njimi pa morajo upravljati njeni člani. Zato razmišljajo o oblikovanju posebnega zakona o vzajemnih zavarovalnih družbah, medtem ko je trenutno najverjetneje neizvedljiva možnost prenosa dopolnilnega zavarovanja na Zavod za zdravstveno zavarovanje, čeprav še niso v celoti odpisali niti te možnosti.

Uprava: Naša naloga pregled in racionalizacija poslovanja
Predsednik izredne uprave Kidrič je ponovil, da je skupaj z Ireno Kos dobil mandat predvsem za dve nalogi. Prva je ureditev spornih zadev iz preteklosti in s tem pregled poslovanja vseh dozdajšnjih uprav, ki bo potekal postopoma in ob zagotovilu, da bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti, ki naj bi se med revizijo že pokazale, do odgovornih primerno ukrepali.

"Druga pomembna naloga pa je, da pripravimo tak način sodelovanja s člani zavarovalnice, da bodo pri tem lahko zastopane vse različne interesne skupine v Vzajemni," je dejal Kidrič in dodal, da mora pri oblikovanju omenjenega okvira sodelovati najširši krog zainteresiranih.

Kidrič: Zavarovancem ne želimo odrekati soupravljanja
Kidrič je v začetku tedna dejal, da lastnikom zavarovalnice ne želijo odrekati soupravljanja, in dodal, da zavarovanci zaradi imenovanja izredne uprave v tem trenutku v skladu z zakonom nimajo pravice, da bi sprejeli sklepe, ki jih predlaga Zveza društev upokojencev.

Vzajemna naj bi se v prihodnosti vrnila k neprofitnosti
Vzajemna naj bi se v prihodnosti znova vrnila k svojim koreninam: neprofitnosti, vzajemnosti in zniževanju premij. Glede na to, da ima za nalogo tudi oblikovanje nove skupščine, bo lahko, če bo sledila principom odražanja socialne, spolne in starostne sestave članov zavarovalnice, zadovoljila tudi upokojence, ki jih je v Vzajemni kar tretjina, je poročal Radio Slovenija.

Spomnimo še, da si je Zveza društev upokojencev za izredno skupščino, ki je bila, kot rečeno, preklicana, prizadevala zato, da bi na njej odločali o odpoklicu štirih od šestih članov nadzornega sveta in imenovanju novih. Upokojenci namreč niso zadovoljni z delom nadzornikov zavarovalnice in poudarjajo, da mora Vzajemna sredstva namenjati le za zdravstvene namene, ne pa, denimo, za življenjska zavarovanja.

Agencija si zasluži javno nezaupnico in razmislek vlade o ukrepanju, čeprav Kidrič pri meni uživa popolno zaupanje.

Dušan Keber, nekdanji minister za zdravje.
Zavarovanci Vzajemni upravi načelno zaupajo