Predsednik protikorupcijske komisije pravi, da je urad predsednika republike pri najemu letala ravnal koruptivno. Foto: Urad predsednika republike
Predsednik protikorupcijske komisije pravi, da je urad predsednika republike pri najemu letala ravnal koruptivno. Foto: Urad predsednika republike
Stojan Tamte
Tamte je svoj odstop ponudil ob sprejemanju objektivne odgovornosti za najem letala za obisk v BiH-u. Foto: Urad predsednika republike
Kos: Urad predsednika ravnal negospodarno

spoštoval načela gospodarnosti, ponudil odstop.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je pojasnil, da nespoštovanje načela gospodarnosti ustreza definiciji korupcije po zakonu o preprečevanju korupcije.

Generalni sekretar na uradu predsednika Tamte je takoj po seznanitvi z načelnim mnenjem protikorupcijske komisije zaradi objektivne odgovornosti za ta konkretni primer najema letala ponudil svoj odstop, so sporočili iz urada predsednika republike.

Iz urada so še sporočili, da iz mnenja komisije izhaja, da predsednik republike Danilo Türk pri izvrševanju svojih ustavnih in zakonskih pristojnosti, ne samo formalno, pač pa tudi dejansko nima in ne more imeti nobenega vpliva na postopke javnega naročanja, ki jih v okviru svojih pristojnosti izvaja urad predsednika republike.

"Ugotovljeno pa je bilo, da bi uradna oseba, ki je izvajala postopek javnega naročila ob upoštevanju načela gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti javnega naročila ter upravljanju z javnimi finančnimi sredstvi, morala opraviti predhodno poizvedbo o cenah letalskih storitev tudi pri ponudnikih, registriranih v Sloveniji," so še zapisali v uradu.

Prevoz bi lahko bil cenejši za 57.000 evrov
Komisija je namreč ugotovila, da se urad predsednika republike pri najemu letala za obisk v BiH-u ni obrnil na nobenega od slovenskih ponudnikov, a bi bila pri enem od njiju ista storitev cenejša kar za 57.000 evrov, pri drugem pa za najmanj 39.000 evrov.

Kos je pojasnil, da komisija ne trdi, da bi se moral predsednikov urad obrniti na slovenske ponudnike storitev, ampak pravijo le, da bi se pri takšni storitvi lahko povprašalo tudi omenjena dva ponudnika. Predsednik protikorupcijske komisije je še dejal, da je urad predsednika s komisijo dobro sodeloval in jim dal na voljo vso dokumentacijo, ki so jo potrebovali. Sam je prepričan, da so s postopkom toliko vplivali na urad, da takšne napake ne bodo več ponovili, gradiva pa ne bodo odstopili organom pregona, saj ni razloga za sum storitve kaznivega dejanja.

Za najem letala 89.100 evrov
Kot je znano, so se v začetku decembra lani pojavili očitki glede predsednikove porabe sredstev za letalske prevoze v tujino. V javnost so nato prišle informacije, da je Danilo Türk za najem letala za dvodnevni uradni obisk v Bosni in Hercegovini porabil 89.100 evrov. Urad predsednika je 9. decembra zato Računsko sodišče zaprosil za izvedbo revizije nad porabo javnih sredstev pri izvedbi javnih naročil na področju letalskih prevozov.

"Procesne pomanjkljivosti niso vplivale na zakonitost"
Državna notranja revizorka Brigita Frlin je konec decembra zapisala, da je v uradu prišlo do procesnih pomanjkljivosti z vidika sprejetja odločitve o vrsti postopka izvedbe javnega naročila, ki pa po njenem mnenju niso pomembno vplivale na zakonitost oddaje javenga naročila.

M. N.

Kos: Urad predsednika ravnal negospodarno