S predlogom rebalansa državnega proračuna za letosso se kot zainteresirana delovna telesa seznanili komisija za nadzor javnih financ, odbor za zdravstvo ter odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Foto: MMC RTV SLO
S predlogom rebalansa državnega proračuna za letosso se kot zainteresirana delovna telesa seznanili komisija za nadzor javnih financ, odbor za zdravstvo ter odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Foto: MMC RTV SLO
Finančni minister
Za oslabljeno koalicijo se z razpravami o rebalansu proračuna začenjajo zahtevne preizkušnje. Foto: BoBo

Poslance še septembra čaka glasovanje o vladne predlogu reorganizacije državne blagajne, zato o njem pospešeno razpravljajo v delovnih telesih in poslanskih skupinah. Komisija za nadzor javnih financ je že sporočila, da nad ponujenijm rebalansom ni navdušena.

Člani komisije namreč ugotavljajo, da rebalans ohranja strukturo neskladja proračunskih prihodkov z odhodki. Z znižanjem investicijskih odhodkov in transferjev v višini okoli 400 milijonov evrov se žaga vejo bodoči gospodarski dejavnosti, fiksni del pa ostaja bolj ali manj nespremenjen, čeprav ta ne ustvarja dodane vrednosti, je prepričan predsednik komisije Andrej Vizjak (SDS).

Do uravnoteženja javnih financ se po njegovih besedah lahko pride le tako, da se več ustvari in tako poveča prihodke, ne pa da se ob nižjih prihodkih še povečuje stroške javnega sektorja. Vladi predlaga, naj pripravi srednjeročni načrt zniževanja proračunskega primanjkljaja, ki bo temeljil na zmanjševanju tekoče porabe javnega sektorja in ukrepih za krepitve gospodarske dejavnosti ter zaposlovanja.

Rebalans nujen za ohranjanje ravni primanjkljaja
Medtem ko je državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar povedala, da je rebalans nujen ukrep za ohranjanje proračunskega primanjkljaja na ravni 4,6 odstotka bruto domačega proizvoda. Kljub temu da se odhodki znižujejo za okoli 365 milijonov evrov na 9,65 milijarde evrov, pa so ti še vedno za 3,7 odstotka višji kot v letu 2010. Višji glede na lani so tudi odhodki za investicije, spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti in za spodbude za raziskave in razvoj, je zatrdila.

Predlog rebalansa sicer predvideva odhodke 9,65 milijarde evrov, kar je 365 milijonov manj kot v veljavnem proračunu. Prihodki proračuna naj bi znašali 7,96 milijarde evrov oz. okoli 365 milijonov evrov manj kot v veljavnem proračunu.

Poslanci še o novih ministrih
Predlogu rebalansa proračuna za leto 2011 se bo posvetila tudi večina poslanskih skupin, po napovedih pa naj bi razpravljale tudi o ministrskih kandidatih, ki jih bo predsednik vlade Borut Pahor predvidoma predstavil v sredo. V poslanski skupini SD sicer zagotavljajo, da bodo razpravljali le o rebalansu. Prav tako se bodo tej temi posvetili poslanci LDS-a, ki pa bodo imeli na mizi še druge aktualne politične zadeve.

Poslanska skupina Zares bo razpravljala o rebalansu in o podpori interventnemu zakonu, ki predlaga prepoved zaposlovanja v javnem sektorju. Medtem ko se Zares nagiba k podpori rebalansa, pa so interventnemu zakonu manj naklonjeni, je povedal vodja poslanske skupine Franco Juri. O podpori rebalansu se bodo izrekli tudi v poslanski skupini SLS.

Nepovezani poslanci so se zaradi pomislekov glede rebalansa v ponedeljek sestali z ministrom za finance Francem Križaničem. Sestanek po besedah Vilija Rezmana ni dal vseh odgovorov, zato danes odločitve glede njihove podpore predlogu ni pričakovati.

V SDS so že povedali, da rebalansa ne bodo podprli, poslanski skupini DeSUS in SNS pa danes ne bosta zasedali.