Foto:
Foto:
Franc But je postal novi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo.
Premier Janez Janša je za novega tiskovnega predstavnika vlade za odnose z javnostmi imenoval Jerneja Pavlina.
Ministra za šolstvo in kulturo Milan Zver in Vasko Simoniti se spopadata z obširrnim dnevnim redom druge vladne seje.

Pretežni delež, to je kapitalski dobiček od nekega deleža, ki je več kot 60 milijonov tolarjev, v nekem podjetju, ki mora imeti najmanj 200 milijonov tolarjev kapitala, ne bo obdavčen s 50 odstotki, ampak efektivno z 20 odstotki," je spremembo predloga zakona od dohodka pravnih oseb razložil finančni minister Andrej Bajuk.

Dodal je, da vlada želi spremeniti tudi obdavčitev neizplačanih subvencij in drugih izplačil zaradi naravnih nesreč v kmetijstvu za leto 2004. Člani kabineta so sprejeli tudi novelo zakona o gospodarskih družbah, s katero usklajuje slovensko statusno-korporacijsko pravo z evropskim.

But državni sekretar
Vlada je na drugi redni seji za državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu imenovala nekdanjega ministra za kmetijstvo Franca Buta.

But, ki je že bil državni sekretar za kmetijstvo pri ministru Cirilu Smrkolju, se poteguje tudi za mesto direktorja sektorja za razvoj podeželja pri Evropski komisiji v Bruslju. Če bo izbran med petimi kandidati iz novih članic, naj bi v Bruselj odšel spomladi, na ministrstvu pa bodo morali najti zamenjavo.

Tiskovni predstavnik Jernej Pavlin

Novi državni sekretar na pravosodnem ministrstvu pa je postal stalni zunanji sodelavec na upravni akademiji notranjega ministrstva Robert Marolt. Za državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade pa sta bila imenovana Miroslav Luci in Marcel Koprol. Luci bo zadolžen za sodelovanje med vlado in državnim zborom, Koprol pa bo v premierjevem uradu skrbel za evropske zadeve.Novi tiskovni predstavnik vlade pa je Jernej Pavlin, predsednik podmladka NSi-ja. Večino državnih sekretarjev je vlada imenovala takoj po izvolitvi v petek zvečer.

O izhodiščih na vrhu EU-ja
Vlada je obravnavala tudi izhodišča za udeležbo premierja Janeza Janše na zasedanju Evropskega sveta in spremembe davčne zakonodaje. Voditelji EU-ja naj bi na srečanju 16. in 17. decembra v Bruslju odločali o začetku pristopnih pogajanj s Turčijo in Hrvaško. Hrvaški zunanji minister Miomir Žužul pa je danes izjavil, da na vrhu EU-ja pričakuje podporo Slovenije. Več preberite tukaj.

Vlada je sprejela še odlok o svetu za nacionalno varnost (SNAV). Z njim se urejajo sestava in določena vprašanja delovanja SNAV, ki je pristojen za usklajevanje nacionalnovarnostne politike in usmerjanje in usklajevanje dejavnosti, ki se izvajajo za uresničevanje interesov in ciljev nacionalne varnosti.