Štaba opozarja, da se izobraževanje otrok o odgovornem ravnanju v cestnem prometu začne ob odhodu dojenčka iz porodnišnice. Foto: MMC RTV SLO
Štaba opozarja, da se izobraževanje otrok o odgovornem ravnanju v cestnem prometu začne ob odhodu dojenčka iz porodnišnice. Foto: MMC RTV SLO
Sveče
V 24 mestih po Sloveniji se bodo spomnili žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah. Foto: MMC RTV SLO

"Spremeniti se moramo mi, najprej sami, nikakor tega ne pričakujmo samo od drugih. Ko pri sebi sprejmeš zavezo, da uporabiš varnostni pas, čelado, voziš strpno, umirjeno, prijazno do preostalih udeležencev v prometu, se zavedaš, da alkohol, droge in preostale prepovedane substance ne sodijo v promet ..., takrat se pridružiš ljudem, ki so to zavezo že sprejeli in jo uresničujejo. Ko bo tovrstnih udeležencev več kot tistih kršilcev takrat bo moč pozitivnega vzgleda premagala in diskvalificirala druge 'nevarne' voznike ..." je dejal v spletni klepetalnici MMC-ja.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Dva modela boja proti alkoholu na cestah
Na vprašanje, katera država se najbolje bojuje proti alkoholizmu na cestah, pa je Štaba odgovoril, da obstajata dva modela. Eden sloni na popolni prepovedi alkohola, kar pomeni, 0,0 promila alkohola v krvi. Drugi pa je znan v Angliji in Nemčiji. Z 0,8 dovoljenega promila alkohola v krvi ima za seboj strožje vzporedne dejavnike, kar pomeni, da prometni nesreči, ki je bila povzročena pod vplivom alkohola, sledijo visoka kazen, zapor, odvzem vozila, plačilo celotne odškodnine. Gre namreč za zelo močno splošno prevencijo, saj se ljudje zavedajo posledic, ki jim sledijo. Problem se pojavlja le pri ljudeh, ki nimajo lastnine in živijo na robu socialnega praga.

V soboto svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč
Pri voznikih, ki večkrat povzročijo hudo prometno nesrečo, gre za širši problem, saj vseh vzrokov za nastanek prometnih nesreč ne poznamo, je pojasnil Štaba. "Vedno le govorimo o vožnji pod vplivom alkohola, drogi, hitri vožnji ... Vzroki za tovrstna ravnanja pa tičijo nekje drugje. In če bi nam v sistemu uspelo zaznati, da ima nekdo že vrsto let težave z alkoholom, drogami, agresijo itd., bi lahko ali celo morali skozi zdravniške in psihološke preglede začasno prepovedati tovrstnim voznikom udeležbo v prometu, na drugi strani pa jim ponuditi tudi primerno zdravstveno ali psihološko pomoč. Povečati pa bi nedvomno morali osebno, kazensko in odškodninsko odgovornost za tovrstna ravnanja."

Zavod Varna pot pred svetovnim dnevom spomina na žrtve prometnih nesreč v soboto pripravlja prižiganje svečk ob 17.00. Na ta način se bodo umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah spomnili v 24 krajih po Sloveniji, je še povedal Štaba.