Med nadzorom Zavoda za zaposlovanje so ugotovili, da akt o sistematizaciji delovnih mest ne omogoča vpogleda v zasedenost delovnih mest po območnih in centralni službi, zato mora zavod do konca leta pripraviti novo sistematizacijo, h kateri bo dalo ministrstvo soglasje. Foto: BoBo
Med nadzorom Zavoda za zaposlovanje so ugotovili, da akt o sistematizaciji delovnih mest ne omogoča vpogleda v zasedenost delovnih mest po območnih in centralni službi, zato mora zavod do konca leta pripraviti novo sistematizacijo, h kateri bo dalo ministrstvo soglasje. Foto: BoBo
Na Zavodu za zaposlovanje ugotovljene nepravilnosti

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Patricia Čular je povedala, da so nadzor izvedli na podlagi več anonimnih prijav, preverjali pa so ravnanja, navedena v prijavah.

Negospodarno ravnanje so ugotovili pri sklepanju novih pogodb o zaposlitvah z obstoječimi zaposlenimi - zavod je od začetka leta 2010 sklenil nove pogodbe s 180 zaposlenimi, praviloma za višji plačni razred. Tovrstno zaposlovanje je mogoče, če obstajajo spremenjene okoliščine dela, je dejala Čularjeva, negospodarne pa so bile omenjene zaposlitve zaradi velikega obsega. Ugotovili so tudi, da je zavod za nekatere zaposlene neupravičeno izplačeval položajni dodatek.

Drago usposabljanje zaposlenih
Negospodarni so bili tudi stroški usposabljanja zaposlenih - v letu 2011 so znašali nekaj manj kot 294.000 evrov. Pri tem izstopajo stroški enodnevnega strokovnega srečanja v Laškem, za katerega je zavod odštel skoraj 37.000 evrov, od tega 7.400 evrov za program izobraževanja, okoli 7.000 evrov za najem prostorov ter 22.500 evrov za prevoz in gostinske storitve.

Negospodarno naj bi zavod ravnal tudi pri najemu službenih vozil (šest vozil ima v lasti, 41 pa v najemu), za kar letno porabi 181.000 evrov, ministrstvo pa ocenjuje, da bi tovrsten strošek lahko bil upravičen le, če bo zavod "to izkazoval z zadovoljivim obsegom aktivnosti svojih svetovalcev na terenu".

Visoki stroški za odvetnike in svetovalce
Ministrstvo je že pri preteklih nadzorih opozarjalo tudi na visoke stroške odvetniških storitev, kljub temu pa ti še vedno predstavljajo izdaten delež v izdatkih zavoda - zavod je npr. lani odvetnikoma Vidi Gaberc in Radu Bohincu plačal skoraj 40.000 evrov, pri najemanju zunanjih svetovalcev pa so preverili en primer najema svetovalke za izvedbo izobraževanja za vodilne delavce - lani je prejela skoraj 30.000 evrov, letos do nadzora pa že več kot 30.000 evrov.

Netransparentno je zavod po ugotovitvah ministrstva ravnal pri objavi prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje, in sicer tako, da je prijavo oddal le en kandidat, ki je bil pozneje izbran. Ugotovili so tudi primere, ko izbrani kandidati niso izpolnjevali pogojev.

Med nadzorom so ugotovili še, da akt o sistematizaciji delovnih mest ne omogoča vpogleda v zasedenost delovnih mest po območnih in centralni službi, zato mora zavod do konca leta pripraviti novo sistematizacijo, h kateri bo dalo ministrstvo soglasje.

Odstop je odločitev direktorice
Na vprašanje, ali bo ministrstvo generalno direktorico zavoda Lučko Žižek pozvalo k odstopu - prejšnja direktorica Marija Poglajen je po opravljenem nadzoru, ki je tudi pokazal nepravilnosti, nato spomladi leta 2010 odstopila -, je Čularjeva odgovorila, da je to direktoričina odločitev: "Lahko samo ugotavljamo, da takšna odločitev v preteklosti ni rezultirala v izboljšanju dela zavoda. Kar pomeni, da vzrok ni bil v direktorici, ampak mogoče v čem globljem."

Ugotovitve odstopili pristojnim organom
Ministrstvo je ugotovitve odstopilo pristojnim organom - PU Ljubljana, Komisiji za preprečevanje korupcije in inšpektoratoma za delo in za javno upravo - je povedala Čularjeva in dodala, da ti organi na podlagi prijav tudi sami izvajajo postopke, povezane z delovanjem zavoda. Ob tem pa so na ministrstvu Zavodu za zaposlovanje naročili izvedbo popravljalnih ukrepov, na zavodu pa so že potrdili, da jih bodo pripravili in tudi izvedli.

Na Zavodu za zaposlovanje ugotovljene nepravilnosti