"Iz osnutka zakona grozi določba, po kateri bo moral vsak izdajatelj medija obvezno v vsebinski zasnovi določiti tudi vrednotno usmeritev medija, predvsem svetovnonazorsko opredelitev v povezavi z izražanjem mnenj in stališč medija," navajajo v ZNP. Foto: BoBo

"Poleg tega nas vrača v stare čase, za katere sta bila značilna totalitarni način razmišljanja in omejevanje svobode izražanja," so v ZNP-ju zapisali v izjavi za javnost. Menijo da osnutek ni sprejemljiv za nadaljnjo obravnavo, ker med drugim v slovenski prostor znova vnaša "zloglasni" verbalni delikt.

Do 125 tisoč evrov kazni za "malopridne" medije
Verbalni delikt je bil v 133. členu Kazenskega zakonika Jugoslavije opredeljen kot "sovražna propaganda" in je v komunističnem totalitarnem režimu inkriminiral kritiko tedanje oblasti in oblastnikov. Zaradi verbalnega delikta je bil lahko posameznik obsojen na deset let zapora, ministrica za kulturo Majda širca, ki je predstavila zakon, pa zdaj grozi celo z ukinitvijo "malopridnih" medijev, navajajo v ZNP-ju.

ZNP pojasnjuje, da bodo za malopridne medije "šteli tisti, ki bodo po mnenju njej podrejenega inšpektorja spodbujali k narodni, rasni, verski, spolni ali drugi neenakopravnosti, k nasilju ali vojni, ter izzivali narodno, rasno, versko, spolno ali drugo sovraštvo in nestrpnost". Dodajajo še: "Kateri so ti malopridni mediji, torej ne bo ugotavljalo sodišče v kazenskem postopku, ampak kar inšpektor po lastni presoji. Slednji bo lahko izdajatelja za tovrstni verbalni delikt kaznoval tudi z globo do 125 tisoč evrov, kar za večino medijev pomeni enako kot ukinitev."

ZNP poziva Širco, naj zakon umakne iz obravnave
V ZNP-ju so prepričani, da se podobni represivno-oblastniški miselni vzorec kaže tudi v določbi osnutka medijskega zakona, po kateri bodo prepovedane lastniške koncentracije v medijih, ki ogrožajo javni interes. "Kaj je javni interes, bo odločala petčlanska komisija, v kateri bo štiri člane imenovala ministrica za kulturo, torej bo šlo za politično odločitev, s katero bo oblast omejevala gospodarsko svobodo na področju medijev," pravijo.

"Kot vrhunec političnega prevzema medijev pa iz osnutka zakona grozi določba, po kateri bo moral vsak izdajatelj medija obvezno v vsebinski zasnovi določiti tudi vrednotno usmeritev medija, predvsem svetovnonazorsko opredelitev v povezavi z izražanjem mnenj in stališč medija," poudarjajo in dodajajo, da gre pri vsem le za vrh ledene gore nezaslišanega poskusa poseganja v ustavno zagotovljeno svobodo izražanja, ki veje skozi celoten osnutek zakona. "Zaradi takšnega škandaloznega ekscesa pričakujemo, da bo ministrica za kulturo osnutek zakona o medijih takoj umaknila iz obravnave," so še zapisali.