Zakon bo omogočil izvajanje pravila v praksi. Foto: BoBo
Zakon bo omogočil izvajanje pravila v praksi. Foto: BoBo

sklenil, da izvedbenemu zakonu o fiskalnem pravilu v takšni obliki nasprotuje. Potrebna dvotretjinska podpora zakonu se s tem oddaljuje.
Z izvedbenim zakonom o fiskalnem pravilu se bo določilo izvajanje fiskalnega pravila, ki je bilo predlani zapisano v ustavo. DZ pa bo za njegov sprejem potreboval vsaj dvotretjinsko večino poslancev in poslank. Pravilo govori o tem, da srednje- in dolgoročno lahko porabimo le toliko, kolikor ustvarimo, v izjemnih primerih, npr. v krizi, pa omogoča izjeme.

Poslanci so na januarski seji že opravili splošno obravnavo zakonskega osnutka, ko so večinoma soglašali, da je primeren za nadaljnjo obravnavo. Podporo so mu odrekli le v ZL-ju, kjer se zavzemajo za črtanje fiskalnega pravila iz ustave.

Predlog zakona bo v prihodnjih tednih obravnaval odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko, medtem pa se usklajevanja nadaljujejo. Tako se je finančni minister Dušan Mramor v maju ponovno sešel z vodji nekaterih parlamentarnih strank - predstavniki SDS-a in ZL-ja niso bili povabljeni - ko so se zavezali k vložitvi napora za nadaljevanje postopka sprejemanja zakona. Ostaja še nekaj odprtih vprašanj, so pa uskladili tudi formulo za uravnoteženje proračuna, ki pa je strožja od prvotne.

Predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek pa je tedaj opozorila, da še vedno pričakuje odgovor, kako se bo zakon izvajal v resničnem življenju. Z bolj omejujočo formulo se namreč ne strinjajo in ne dovolijo, da bi s tem dušili gospodarstvo in državljane.