Splošno maturo je v spomladanskem roku opravilo skupaj 6.735 dijakov, poklicno pa 8.005 kandidatov. Foto: BoBo
Splošno maturo je v spomladanskem roku opravilo skupaj 6.735 dijakov, poklicno pa 8.005 kandidatov. Foto: BoBo

Državni izpitni center pojasnjuje, da bodo prijavljeni kandidati k splošni maturi v jesenskem roku opravljali izpite iz 32 različnih predmetov. 906 kandidatov splošno maturo opravlja prvič, 946 kandidatov pa opravlja en popravni izpit ali dva izpita. 218 kandidatov izboljšuje oceno pri maturitetnem predmetu.

Skladno s koledarjem splošne mature letošnji jesenski rok poteka v šestih dneh. Pisni izpit iz matematike bo v ponedeljek, izpiti iz tujih jezikov in izbirnih predmetov pa bodo potekali od torka do petka.

Pri poklicni maturi se je k jesenskemu roku prijavilo 4.156 kandidatov s 156 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih. Pisne izpite iz tretjega predmeta poklicne mature bodo skladno s prijavo opravljali po naslednjem razporedu: iz matematike v ponedeljek, iz angleščine, nemščine in iz slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine kot tujega in drugega jezika pa v četrtek.

Pisni izpiti iz temeljnih strokovnoteoretičnih predmetov (drugi predmet poklicne mature) bodo potekali v soboto. Kandidati morajo v okviru četrtega predmeta pripraviti seminarsko nalogo ali izdelek in opraviti zagovor, skladno z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo.

Rezultati poklicne mature bodo znani 10. septembra, tisti, ki opravljajo splošno maturo, pa bodo rezultate izvedeli 17. septembra. V spomladanskem roku je sicer splošno maturo opravilo 6.735 dijakov, poklicno pa 8.005 kandidatov.