Za dva meseca bodo učenci pospravili šolske zvezke, knjige in torbe, kar pa ne velja za njihove učitelje. Foto: BoBo
Za dva meseca bodo učenci pospravili šolske zvezke, knjige in torbe, kar pa ne velja za njihove učitelje. Foto: BoBo
Spričevalo
Tiste, ki so bili pridni, čakajo najdaljše počitnice v letu, nekateri pa še imajo obveznosti. Foto: BoBo
Zadnji dan pouka za šolarje

Učenci osnovnih šol in dijaki z izjemo devetošolcev in maturantov bodo imeli zadnji dan pouka. V iztekajočem se šolskem letu je šolske klopi gulilo 159.618 učencev v osnovnih šolah in 79.900 dijakov v srednjih šolah. Učenci devetega razreda osnovne šole so pouk zaključili že 15. junija, dijaki zaključnih letnikov srednjih šol pa 28. maja.

Konec šolskega leta pa prinaša tudi povečan promet, saj se nekatere družine po koncu šolskih obveznosti že odpravijo na morje. Tako bo, kot so zapisali na spletni strani prometnoinformacijskega centra, prihajajoči konec tedna prvi bolj prometno obremenjen. V poletni turistični sezoni se sicer na slovenskih cestah poveča predvsem promet od severa proti jugu in nazaj oz. od Avstrije proti Hrvaški in obratno ter med obalo in notranjostjo Slovenije. Na teh odsekih se promet med poletjem zgosti vsak konec tedna.


Razmere na cestah lahko spremljate prek MMC-jevih prometnih informacij.

Učitelje in ravnatelje čakajo priprave na prihodnje leto
Za dva meseca bodo učenci pospravili šolske zvezke, knjige in torbe, kar pa ne velja za njihove učitelje. Pred njimi in ravnatelji je do sredine julija še veliko dela. Potegniti bodo morali črto pod to šolsko leto in pripraviti organizacijo pouka za prihodnje. Pri tem se je pojavilo več neznank, saj je med ministrstvom za izobraževanje, šolniki in sindikatom odprtih še kar nekaj vprašanj, so poročali na Radiu Slovenija.

Začetek obdobja predmetnih in popravnih izpitov
V osnovnih šolah se v torek, 26. junija, začenja obdobje predmetnih in popravnih izpitov za učence do 8. razreda. Izpite bodo v tem roku lahko opravljali do 9. julija, medtem ko se bo za devetošolce obdobje predmetnih in popravnih izpitov končalo v ponedeljek, 2. julija, saj jih imajo možnost izpite opravljati že od 18. junija. Novo priložnost bodo učenci osnovnih šol imeli še med 20. in 31. avgustom. Za srednješolce se 28. junija začenja spomladanski izpitni rok, jesenski rok pa se začenja 16. avgusta.

Tudi prihodnje leto uvajanje posodobljenih učnih načrtov
Iztekajoče se šolsko leto je v osnovnih šolah zaznamoval začetek uvajanja posodobljenih učnih načrtov. To se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem šolskem letu. Posodobljeni učni načrti se uvajajo pri več predmetih in v različnih razredih. Kot pravi vodja oddelka področnih in predmetnih skupin na zavodu za šolstvo Amalija Žakelj, si strokovnjaki na področju šolstva vseskozi prizadevajo v pouk uvajati sodobne pristope oz. je njihova bistvena naloga posodabljanje šolske prakse.

Prihodnje šolsko leto bo v slovenske šole predvidoma vstopilo 161.070 osnovnošolcev in 78.560 dijakov. Med drugim se s prihodnjim šolskim letom uvaja osrednja evidenca, ki bo pristojnim organom omogočala hitrejši in lažji dostop do ustreznih podatkov.

Turk zaželel miren odhod na počitnice
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v poslanci učenkam in učencem in njihovim staršem ter učiteljicam in učiteljem ob koncu šolskega leta zaželel lepe in sončne počitnice. Vsem se je tudi zahvalil za trud, ki so ga vložili v učenje, poučevanje ter v skrb, ki je nujno dopolnilo šolskim dejavnostim.

Minister je v poslanici zaželel miren odhod na počitnice in dodal, da se bodo septembra, ob začetku novega šolskega leta vsi vrnili v isto šolo, kot so jo obiskovali doslej, starši pa da bodo otroke pripeljali v šolo in jih po koncu pouka prevzeli ob isti uri kot doslej. Prav tako bodo v istih šolah kot doslej učili učitelji, je poudaril minister.

Zadnji dan pouka za šolarje