Posmrtni ostanki ljudi, pobitih v povojnem nasilju, so že leta občutljiva točka številnih političnih sporov. Foto: BoBo
Posmrtni ostanki ljudi, pobitih v povojnem nasilju, so že leta občutljiva točka številnih političnih sporov. Foto: BoBo

V okviru del bodo sprva prenesli posmrtne ostanke iz kostnice v rudniku in jih pokopali na območju Spominskega parka Dobrava, nato bodo izkopali posmrtne ostanke iz jaška ena, jih začasno shranili v začasno kostnico v Barbara rovu v Hudi Jami. Nato bodo potekale antropološke in arheološke analize pod nadzorom Inštituta za sodno medicino, sledi pokop v pokopno polje na območju Spominskega parka Dobrava.

Ko bo to končano, je načrtovana ureditev pokopnega polja, priprava poročila o izvedbi in ugotovitve analiz ter ureditev območja rudnika po opravljenih delih, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Izkop, prenos, pokop in dokončna ureditev so predvideni v 17 mesecih od začetka in bodo predvidoma končani do konca prihodnjega leta.

Za dokončno ureditev vojnega grobišča bo država zagotovila 800.000 evrov brez DDV-ja, do zdaj pa je bilo porabljenih dobrih 578.000 evrov.

Na ministrstvu so tako zadovoljni, da so vsi postopki v fazi, ko lahko "začnemo s pokopom žrtev in jim zagotovimo dostojen in spoštljiv kraj počitka" in se bo končalo dejavno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine.