Letalo evropskega proizvajalca je cenejše. Foto: EADS
Letalo evropskega proizvajalca je cenejše. Foto: EADS
C-27J spartan
Letalo nastaja v sodelovanju italijanske Alenie in ameriškega Lockheed Martina. Foto: C-27J.com
Patrie naj bi odhajale na misijo v tujino, jasno pa je, da ne s tema dvema letalma. Foto: RTV SLO

Zaenkrat sta, kot kaže, v igri podjetji Casa in Alenia, ki bosta v Sloveniji naslednji teden predstavili taktične, tehnične in logistične zmogljivosti transportnih letal. Po poročanju Dnevnika naj bi prvi ponudili letalo C-295, ki bi nas stalo 19 milijonov evrov, drugo letalo pa naj bi bilo C-27J spartan, ki bi stalo 27,5 milijona evrov. Končna cena je odvisna od opreme, ki si jo bo zaželela slovenska vojska.

Casa je evropsko podjetje v okviru koncerna EADS, medtem ko Alenia izdeluje letala v skupnem podjetju z ameriškim Lockheed Martinom.

Ravno pri tem so se pojavila namigovanja, da naj bi imelo slednje, italijansko podjetje, ki sodeluje z ameriškim gigantom prednost pred dobavo letala, in sicer iz političnih razlogov. Pri nakupu oklepnih vozil je šel denar namreč evropskemu proizvajalcu oziroma modelu, tokrat pa naj bi posel dobil ameriški kapital.

Spodaj si lahko preberete tehnične podatke za omenjeni dve letali.

Tehnični podatki za C-295
- Dolžina tovorne kabine: 12,7 m
- Širina tovorne kabine: 2,7 m
- Razpon kril: 25,81 m
- Največja hitrost: 480 km/h
- Največji tovor: 9.700 kg
- Doseg letala: 5.630 km (brez tovora)

Tehnični podatki za C-27J spartan
- Dolžina tovorne kabine: 11,4 m
- Širina tovorne kabine: 2,4 m
- Razpon kril: 28,7 m
- Največja hitrost: 760 km/h
- Največji tovor: 10.255 kg
- Doseg letala: 5.926 km (brez tovora)

Patrie ne spravimo v letalo
Letalo bo slovenska vojska potrebovala za oskrbovanje svojih enot na misijah v tujini. Govorilo se je tudi, da bi transporterja kupili tudi za prevoz oklepnih vozil. Razvpite patrie merijo v dolžino 7,3 m, v širino 2,9 in v višino 2,4 m. Težke so okrog 14 ton. Torej v nobeno od obeh letal patrie ne bi spravili.

Na misijah imamo tudi slavne oklepna terenska vozila hummer, katerega mere so v dolžino 4,8 m, širina 2,2 m in višina 1,8 m. Kot ste verjetno že ugotovili, bi hummerja ravno stisnili v obe letali. Pri prvem bi ostalo še 20 centimetrov prostora, medtem ko bi pri drugem ostalo 50 centimetrov prostora.