Prvega januarja bodo začele veljati novosti pokojninske reforme. Foto: BoBo
Prvega januarja bodo začele veljati novosti pokojninske reforme. Foto: BoBo

V ponedeljek se izteče tudi rok za vložitev zahtevkov enega izmed staršev, ki pred letom 2000 v prvem letu otrokove starosti niso bili zavarovani, pa se jim je kljub temu to štelo v pokojninsko dobo. Po prvem januarju te ugodnosti ni več in je tudi ne bo mogoče več uveljavljati.

Po do sedanji ureditvi se je enemu izmed staršev, večinoma materam, ki med porodniškim dopustom niso bile vključene v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, štelo eno leto pokojninske dobe, četudi zanjo prispevki niso bili plačani. Gre predvsem za matere študentke ali brezposelne.

Nova pokojninska reforma to ugodnost ukinja, zato lahko matere, ki pred letom 2000 v času prvega leta otrokove starosti niso bile zavarovane, zahtevek za priznanje enoletne dobe vložijo le še do ponedeljka. Po novem si bo mogoče zaradi skrbi za otroka zniževati le starostno mejo za upokojitev. Matere si bodo lahko za enega otroka znižale starostno mejo za šest mesecev, za dva 16 in za vsakega nadaljnjega otroka dodatnih 10 mesecev.

Moški pa si bodo starostno mejo lahko znižali le zaradi služenja vojaškega roka, in sicer za čas dveh tretjin služenja vojske. Na ministrstvu za delo ob tem poudarjajo, da pokojninska reforma določa, da ima pokojnina osnovo v zavarovanju in temelji na vplačanih prispevkih.