Po protestih po celotni Evropi so Ceto nazadnje ustavili v Valoniji. Foto: Reuters Foto:
Po protestih po celotni Evropi so Ceto nazadnje ustavili v Valoniji. Foto: Reuters Foto:

Spore lahko razrešujemo na naših trgovinskih sodiščih, ne pa na teh posebnih sodiščih, katerih delovanja sodnikov ne poznamo.

Razloge za zavrnitev Cete pojasnjuje poslanka Zelenih v valonskem parlamentu Hélène Ryckmans
Hélène Ryckmans, poslanka Zelenih Valonija
"Nova generacija" sporazumov zagovarja načelo liberalizacije vsega, razen tistega, kar bi bilo izrecno izvzeto. To pa se nam zdi zelo nevarno, razloge za zavrnitev Celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in Kanado pojasnjuje valonska poslanka Zelenih. Foto: Zeleni Valonije
Na vrhu EU-ja o Ceti
Voditelji EU o Ceti

prinaša Valoniji.

V Valoniji so prepričani, da sporazum Ceta ureja precej več stvari kot le pravila o prosti trgovini. "To je velika nevarnost. Nova generacija sporazumov - in Ceta je sporazum nove generacije - zagovarja načelo liberalizacije vsega, razen tistega, kar bi bilo izrecno izvzeto. To pa se nam zdi zelo nevarno," je razloge za zavrnitev Cete za Tarčo pojasnila valonska poslanka Hélène Ryckmans.

Celovit gospodarski in trgovinski sporazum med Evropsko unijo in Kanado bi morali na začetku tega tedna potrditi evropski zunanji ministri. Tako bi Ceta v določenem delu že začela veljati še pred ratifikacijo v parlamentih držav. Zaradi odločitve Valoncev v petek se je postopek ustavil. V Bruslju predsedniki vlad tako danes ne bodo svečano potrdili odločitve, kot je bilo predvideno še prejšnji teden, pod vprašajem je vrh EU - Kanada, napovedan za prihodnji četrtek.

Sporazum bi Slovencem olajšal posle
Sporazum, ki s prilogami obsega 1.598 strani, je potrdilo vseh 28 evropskih vlad. Učinek na slovensko gospodarstvo so po naročilu in plačilu vlade (14.400 evrov brez DDV) preučili na Centru poslovne odličnosti Ekonomske fakultete v Ljubljani in ugotovili, da bi bile posledice za Slovenijo neznatne, saj v Kanado izvozi le za 70 milijonov evrov blaga na leto, kar je manj kot na primer v Nemčijo vsak teden. Kljub temu so največji izvozniki na severnoameriška tržišča, kot je Slovenska industrija jekla (SIJ), sporazum podpirali. "Olajšali bi nam dostop na trg in imeli bi prednost pred konkurenco iz Azije," je prednosti za slovenski izvoz strnil Denis Mancevič iz SIJ-a.

Valonci: "Naša sodišča so dovolj"
Valonci so videli v sporazumu predvsem pasti. Mednarodna podjetja bi vnaprej vedela, kakšne zakone bodo sprejemale evropske države. Multinacionalke, ki bi imele te podatke, bi se tako lahko pritožile, da zaradi tega izgubljajo tržišče, in bi lahko zahtevale denarno odškodnino na posebnih investicijskih sodiščih. "Mi pravimo, da so naši pravni sistemi zadostni, so korektni, dobro delujejo. Spore lahko razrešujemo na naših trgovinskih sodiščih, ne pa na teh posebnih sodiščih, katerih delovanja sodnikov ne poznamo," pojasnjuje poslanka Zelenih v valonskem parlamentu Hélène Ryckmans. Zmotilo jo je tudi, da je sporazum šele od julija dostopen v jezikih članic - kdo je v tako kratkem času poglobljeno preučil obsežno besedilo, je veliko vprašanje. Valonski poslanci so to storili.

Ceta – interesi na okopih
Kakšne so priložnosti za slovensko gospodarstvo? Naj se pripravimo na vdor ameriških korporacij na slovenski trg? Kdo s Ceto največ dobi in kdo izgubi? So strahovi votli ali upravičeni? Zakaj so Valonci pritisnili na zavoro? V studio so prišli: Aleš Cantarutti, Matej T. Vatovec, Kamal Izidor Shaker, Andrej Gnezda in Marko Lovec, iz Bruslja bosta sodelovala Romana Tomc in Igor Šoltes. Voditeljica: Nataša Markovič. Celotno oddajo si lahko ogledate na dnu novice!

"Upornike" so obiskali predstavniki multinacionalk
Večjih posledic zaradi zavrnitve sporazuma za Valonijo ne pričakuje. "To smo dosegli in na to sem ponosna. Niso pa pritiskali na nas," je povedala poslanka, čeprav so jih obiskovali številni predstavniki multinacionalk in jim dali vedeti, da bi bilo dobro, če bi sporazum podprli. Domneva pa, da je pod precej večjim pritiskom valonski premier: "Najbrž so mu rekli, da Belgija ne bo več prejemala različnih oblik evropske pomoči, če ne bomo ravnali tako kot druge evropske države," je še povedala poslanka, ki pa zagotavlja, da se pritiskom ne bodo uklonili.

Spore lahko razrešujemo na naših trgovinskih sodiščih, ne pa na teh posebnih sodiščih, katerih delovanja sodnikov ne poznamo.

Razloge za zavrnitev Cete pojasnjuje poslanka Zelenih v valonskem parlamentu Hélène Ryckmans
Na vrhu EU-ja o Ceti
Voditelji EU o Ceti