Parlament belgijske regije Valonije se je pretekli teden odločil, da ne bo dal soglasja k podpisu sporazuma. Belgijska zvezna vlada pa potrebuje za podpis Cete privolitev vseh petih regionalnih parlamentov. Foto: Reuters
Parlament belgijske regije Valonije se je pretekli teden odločil, da ne bo dal soglasja k podpisu sporazuma. Belgijska zvezna vlada pa potrebuje za podpis Cete privolitev vseh petih regionalnih parlamentov. Foto: Reuters
Protest proti Ceti
Ob robu zasedanja so proti Ceti danes protestirali predstavniki civilne družbe in različnih okoljevarstvenih organizacij ter sindikalnih združenj. Pri tem so razobesili plakate in napise proti Ceti. Več protestnikov se je po navedbah Greenpeacea povzpelo na konferenčni center, kjer poteka zasedanje ministrov in na katerem so razobesili ogromen napis "Ne prodajte naše demokracije - #StopCETA". Foto: Reuters
Podpis Cete odložen

Pogovori se bodo zdaj nadaljevali, da bi sporazum, kot je bilo predvideno, lahko podpisali prihodnji četrtek, je po zasedanju dejala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Pred zasedanjem je postavila pod vprašanje tudi vrh EU-ja in Kanade prihodnji teden, kjer naj bi podpisali sporazum, če osemindvajseterica do takrat ne bo dosegla dogovora.

"Predvideno je bilo, da bi danes že sprejeli odločitev glede sporazuma Ceta, a je odločanje predvsem zaradi proceduralnih zadržkov nekaterih držav prestavljeno," pa je po zasedanju v telefonskem pogovoru povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Večina držav, vključno s Slovenijo, je sicer izrazila pripravljenost na podpis sporazuma s Kanado prihodnji teden.

"Sporazum je dober in večina držav želi čimprejšnjo uporabo," je ob tem dejal minister, ki je kolege iz preostalih držav članic seznanil s ponedeljkovo odločitvijo pristojnih parlamentarnih odborov glede Cete, pa tudi, kateri so bili glavni zadržki Slovenije. "Pričakujemo, da se bodo države članice že ta konec tedna na zasedanju Evropskega sveta strinjale s podpisom," je sklenil.

Zakaj vlada in gospodarska zbornica trdita, da je CETA priložnost za Slovenijo, medtem ko nevladne organizacije naštevajo grožnje in svarijo pred pastmi? Ali sporazum predvsem odpira kanadski trg slovenskim podjetjem ali pa se z njim odpirajo vrata multinacionalkam? Kakšne so lahko posledice za potrošnike, kmetijstvo, prehrambno industrijo, državo? Analiza v studiu Tarče - ta četrtek.


Valonci ne želijo dati soglasja

Nekatere države ali deli držav se namreč še obotavljajo, odločitev glede podpisa sporazuma pa mora biti soglasna. Parlament belgijske regije Valonije se je prejšnji teden odločil, da ne bo dal soglasja k podpisu sporazuma. Belgijska zvezna vlada pa potrebuje za podpis Cete privolitev vseh petih regionalnih parlamentov.

Po navedbah Malmströmove so bili v preteklih dneh v stalnih stikih z Valonci kot tudi z belgijsko vlado, da bi naslovili njihove zadržke. Pri tem je nakazala možnost, da bi lahko v skupni razlagalni izjavi, ki je bila dodana k sporazumu za vsa odprta vprašanja in zadržke držav članic, omenili tudi pomisleke Valoncev.

Malmströmova je sicer prepričana, da bodo na koncu našli rešitev. Če ne moremo podpisati zelo dobrega sporazuma s Kanado, ki je blizu evropskim vrednotam, potem se bo preostali svet vprašal, ali je Evropa zanesljiv partner, je ponovno opomnila pred zasedanjem ministrov.
Slovaški minister za gospodarstvo Peter Žiga je pri tem opozoril na težavno doseganje soglasja med 28 državami članicami. "Vsi branijo svoje interese. To zadeve še otežuje," je povedal na novinarski konferenci. Ceta je po njegovem prepričanju ključnega pomena za prihodnjo trgovinsko politiko EU-ja.

Na vprašanje, kdaj je zadnji rok za dogovor o podpisu sporazuma, je odgovorila, da takrat, ko bo kanadski premier Justin Trudeau rezerviral letalsko karto za prihod na vrh EU-ja in Kanade 27. oktobra. Vendar če ne bo soglasja glede podpisa, potem vrh EU – Kanada odpade.

Sporazum Ceta ni obsojen na neuspeh
Soglasja ne pričakuje niti nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel, ki je sicer dejal, da načrtovani sporazum o prosti trgovini med Evropsko unijo in Kanado ni obsojen na neuspeh, vendar pa lahko traja nekaj časa, da se odgovori na pomisleke, ki jih postavlja Belgija in nekatere druge članice EU-ja.

"Ne verjamem, da sporazum lahko propade," je menil Gabriel. "Belgija in Romunija, na primer, še vedno postavljata vprašanja, na katera bi morda lahko danes odgovorili. Morda bomo potrebovali le nekoliko več časa," je dodal.

Prepričevanje Valoncev
Belgijski zunanji minister Didier Reynders je pred začetkom zasedanja dejal, da si belgijska vlada še naprej prizadeva za potrebno podporo vseh belgijskih regij. V Belgiji bo treba opraviti še nekaj pogovorov, da bi prepričali vse, je še pojasnil Reynders. "V ponedeljek smo prejeli nekaj novih predlogov in danes bomo videli, kje smo." Izrazil je pričakovanje, da bodo do vrha voditeljev EU-ja, ki bo v četrtek in petek v Bruslju, dosegli napredek.

Avstrijski gospodarski minister Reinhold Mitterlehner pri tem ni izključil možnosti, da bi bila odločitev o Ceti sprejeta na vrhu EU-ja ta konec tedna. Sicer pa je izrazil pričakovanje, da bo EU najpozneje do 26. oktobra pripravljen na podpis sporazuma in da bo ta 27. oktobra tudi podpisan. Minister še upa, da Kanadčani vmes ne bodo izgubili potrpljenja.

Zadržanost tudi v drugih državah
Držav, ki so imele zadržke glede Cete, je bilo sicer več. Najbolj zadržane, med njimi Avstrija in Slovenija, so dosegle, da bodo sporazum potrjevali tudi nacionalni parlamenti in da bodo določbe o dvostranskem naložbenem sodišču izvzete iz začasne uporabe. Počivalšek je odobritev pristojnih parlamentarnih odborov, tudi po vrsti zapletov, dobil šele pozno sinoči.

Podpis Cete odložen