Zalarjeva navodila za uporabo državnotožilskega reda so ob sprejetju dvignila veliko prahu. Foto: MMC RTV SLO
Zalarjeva navodila za uporabo državnotožilskega reda so ob sprejetju dvignila veliko prahu. Foto: MMC RTV SLO

Ustavno sodišče je sporočilo svoj sklep, sprejet 9. februarja, da se zahteva za oceno ustavnosti in zakonitosti obveznih navodil za uporabo državnotožilskega reda, ki jo je vložila skupina 37 poslancev SDS-a, SLS-a in SNS-a marca 2010, zavrže.

Kot navaja sodišče, predlagatelji zatrjujejo, da so navodila v neskladju z več členi ustave, z zakonom o državnem tožilstvu in državnotožilskim redom. Sodišče pa opozarja, da je zahtevo vložila skupina poslank in poslancev, ki so poslanski mandat opravljali v mandatnem obdobju 2008-2011. To se je izteklo 21. decembra 2011, ko se je po volitvah 4. decembra 2011 konstituiral nov državni zbor.

S tem dnem je skupina poslank in poslancev prejšnjega sklica izgubila zakonsko podeljeno možnost biti predlagatelj postopka pred ustavnim sodiščem. Upravičeni predlagatelj ne obstaja več. Ustavno sodišče v takem primeru zahtevo zavrže, so pojasnili na sodišču.

Ker je ustavno sodišče zaradi neobstoja upravičenega predlagatelja zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti obveznih navodil, je ustavilo tudi postopek za oceno ustavnosti 4. odstavka 7. člena zakona o državnem tožilstvu. Ustavno sodišče je že s sklepom, sprejetim 8. julija 2010, do končne odločitve zadržalo izvrševanje omenjenega dela zakona, ki je bil sicer zakonska podlaga za izdajo obveznih navodil.