Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so danes sporočili iz sindikata poštnih delavcev, je eden od razlogov za težave neustreznost zakona o poštnih storitvah oziroma neupoštevanje njegove določbe glede poplačila negativnega poslovanja iz naslova univerzalne poštne storitve.

"Uprava Pošte Slovenije se mora zavedati, da njihova delovna mesta ne prinašajo zgolj direktorskih privilegijev, temveč predvsem odgovornost do več kot 6000 zaposlenih na Pošti, ki skrbimo, da je naše temeljno delo – izvajanje vseh poštnih storitev, česar ne more nadomestiti noben paketomat – kakovostno opravljeno, za kar pa prejemamo razmeroma skromno plačilo," so zapisali in zagotovili, da zaposleni vestno izvajajo vse poštne storitve "in prav stik z ljudmi je po njihovem mnenju najpomembnejši od vseh njihovih nalog". "Vendar moramo neustrezno oziroma neobstoječe financiranje države nadomestiti s prihodki iz izvajanja konkurenčnih storitev, posledično pa ne dosegamo poslovnih ciljev in pričakovanj lastnika," so opozorili.

Poskusi nadomeščanja pomanjkanja državnega financiranja s tržno dejavnostjo so bili po njihovih besedah do zdaj neuspešni, pomanjkanje delovne sile in težke delovne razmere pa dodatno bremenijo Pošto Slovenije, ki ob slabih poslovnih rezultatih ne zmore niti ustrezno nadomestiti odhodov zaposlenih niti dostojno plačati tistih, ki še vztrajajo.

"Dovolj nam je zgodb članov, ki so delu tako predani, da dnevno izgorevajo, potem pa zaradi nedoslednosti pri izplačilu božičnice še svojim otrokom ne morejo pravočasno privoščiti prazničnega darila," so navedli. Ob tem se zavedajo, da težave trajajo že desetletja, vendar to ne more biti izgovor za neučinkovito in nepravično vodenje državnega podjetja.

"Zaradi vsega navedenega upravo pozivamo, da prevzame svojo nalogo in se začne boriti proti padanju podjetja na dno in utapljanju zaposlenih pod minimalno plačo. Pričakujemo, da bo opravila svojo nalogo, ki jo je prevzela ob imenovanju, v sindikatu pa smo pripravljeni pri tem pomagati in sodelovati. A z druge strani pričakujemo iskrene namene in zavedanje, da smo zaposleni tisti, ki opravljamo pomembne naloge na območju cele države, zato si želimo primerne obravnave in prepoznanja naše dodane vrednosti," so zapisali.

Zahteve po ločevanju delavcev

Zahtevajo tudi jasno ločitev delavcev, ki izvajajo samo univerzalno poštno storitev, in delavcev, ki izvajajo storitve na trgu. Poleg tega želijo tudi opredelitev števila vozil in deleža infrastrukture, ki sta potrebna za izvajanje enih in drugih storitev. S tem želijo državi pokazati, kolikšen del stroškov je namenjen izvajanju univerzalne poštne storitve.

Če država kot lastnica Pošte Slovenije ne bo uredila ustreznega financiranja poštne dejavnosti, za kar je po besedah sindikata odgovorna tudi uprava, so pripravljeni tudi stavkati.