Komisija za nadzor obveščevalnih služb, katere podpredsednik je Srečko Meh iz SD-ja, ni zadovoljna z zakonodajo za spremljanje skrajnih gibanj v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Komisija za nadzor obveščevalnih služb, katere podpredsednik je Srečko Meh iz SD-ja, ni zadovoljna z zakonodajo za spremljanje skrajnih gibanj v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Takšna gibanja v državi sicer so, a ogroženost zaradi njih ni visoka. Člani komisije so namreč obravnavali poročilo vlade o skrajnih skupinah v Sloveniji. Razprave niso končali in jo bodo nadaljevali, ko bodo prejeli dodatna pojasnila o tej problematiki.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bo tako po pričakovanjih predlagala pristojnemu ministrstvu, naj se poglobi v problematiko in sprejme ustrezne rešitve, je napovedal podpredsednik komisije iz vrst SD-ja Srečko Meh.

Tukaj si lahko ogledate fotoreportažo s shoda skrajnežev v Domžalah.

Pripravljen je zakon o elektronskih komunikacijah
Člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so na seji za obravnavo v DZ-ju pripravili tudi zakon o elektronskih komunikacijah. Tega je vlada sprejela konec septembra in v slovenski pravni red prenaša evropske direktive. Spremembe naj bi spodbujale nov val naložb na področju elektronskih komunikacij, predvsem mobilnih omrežij in spleta, ter spodbudile razvoj storitev na teh področjih.

Meh je še pojasnil, da so obravnavo tega zakona na komisiji pred splošno razpravo v DZ-ju v petek končali. Ugotovili so, da so poglavja, ki zadevajo spremljanje in varovanje uporabnikov mobilne telefonije, primerna.

Nič spornega?
Informacijska pooblaščenka je sicer pred časom opozorila na spornost 7. odstavka 166. člena predlaganega zakona, ki predvideva, da je za pridobitev podatkov o identiteti komunicirajočih posameznikov dovolj pisna zahteva državnega organa in ne sodna odredba, kot to določa veljavni zakon. A komisija je vseeno presodila, da je tudi ta določba primerna, je povedal Meh.