Rdeči križ v ponedeljek začenja s vseslovensko akcijo zbiranja za nakup prehranskih paketov Foto: MMC RTV SLO
Rdeči križ v ponedeljek začenja s vseslovensko akcijo zbiranja za nakup prehranskih paketov Foto: MMC RTV SLO
Lani so na Rdečem križu razdelili 33.934 prehranskih paketov in 1.480 ton dodatne hrane. Foto: MMC RTV SLO
RK, Karitas - zaloge kopnijo

Večjo količino hrane, 15.000 prehranskih paketov, v Rdečem križu pričakujejo konec marca, konec aprila pa še hrano iz ukrepa dobave hrane, je za MMC povedal generalni sekretar Rdečega križa Janez Pezelj. Hrano sicer kupujejo od podjetja Tuš, ki je bilo izbrano na podlagi javnega razpisa. Na Karitasu hrano kupujejo v skladu s potrebami in jo hitro razdelijo prosilcem, je za MMC dejal Matjaž Kukuruzovič iz Karitasa. Dobavitelji so slovenski in tuji proizvajalci in trgovci.

Največje povpraševanje je sicer povsod po osnovnih živilskih izdelkih. Paket Rdečega križa tako vsebuje olje, kis, moko, testenine, riž, sladkor, marmelado, pašteto, mesni narezek, konzervo sardin, kekse, vitaminski napitek. Na Karitasu pa v območnih enotah, kjer je to mogoče, poleg mleka, moke, riža in olja delijo tudi kruh in druga živila.

Potrebe po paketih se povečujejo
Artikli, ki jih sprejemajo v obeh organizacijah, morajo biti neoporečni. Na Karitasu so še povedali, da sprejemajo tudi živila s krajšim rokom trajanja, živila z napako pa le, kadar gre za odstopanje od standarda, a je živilo še vedno neoporečno (na primer z estetsko napako na tisku ali s spremenjenim deklariranim razmerjem). Na Rdečem križu sprejemajo tudi hrano posameznikov, ki je neoporečna, v nepoškodovani in zaprti embalaži, na Karitasu pa tega načeloma ne izvajajo in dodajajo, da je primerneje darovanje sredstev za nakup hrane.

Lani so na Rdečem križu razdelili 33.934 prehranskih paketov in 1.480 ton dodatne hrane, na Karitasu pa v zadnjem času ugotavljajo okoli 20-odstotno povišanje potreb po hrani, pričakujejo pa, da se bodo potrebe še povečevale.

Ob pomanjkanju hrane so se na Rdečem križu obrnili tudi na trgovce in podjetja, a je bil odziv zanemarljiv. Dodali pa so še, da v ponedeljek začenjajo z vseslovensko akcijo zbiranja za nakup prehranskih paketov, preko katere bo vsak lahko prispeval z nakazilom prek položnice.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si

RK, Karitas - zaloge kopnijo