Dijaki naj bi možnost brezplačnega obroka večinoma izkoristili. Foto: MMC RTV SLO
Dijaki naj bi možnost brezplačnega obroka večinoma izkoristili. Foto: MMC RTV SLO
Malica
Če je treba predolgo čakati, da prideš na vrsto za topel obrok, si je treba pomagati drugače. Foto: MMC RTV SLO
Hamburger
Brez dvoma je topel in kakovosten obrok za učence in dijake pomemben prispevek države k zdravemu načinu življenja in prehranjevanja, poudarajo na ministrstvu. Foto: EPA

Kot so pojasnili za MMC, si na podlagi ocen, analiz finančnih učinkov in trenutnega gospodarskega položaja za obdobje 2010/2011 prizadevajo za ohranitev celotnega obsega sredstev, namenjenih šolski prehrani, vendar pa bi se del sredstev prerazporedil z dijaške na osnovnošolsko prehrano. S tem pa bi se spremenili tudi pogoji za pridobitev brezplačnega obroka oziroma subvencije. Vsi učenci ali dijaki bi bili po novem upravičeni do delnega pokritja stroška prehrane; ali bo en obrok delno subvencioniran ali pa v celoti brezplačen, pa bo odvisno od dohodka na družinskega člana.

Predlogu ministrstva za šolstvo in šport o ukinitvi popolnega subvencioniranja dijaške prehrane ostro nasprotujejo v Mladi Sloveniji. Podmladek NSi v primeru uresničitve predloga napoveduje zbiranje podpisov za referendumsko pobudo.

"V zaostrenih gospodarskih razmerah je predlog smiseln in pravičen," pravijo.

Na ministrstvu so sicer pravkar prejeli tudi predlog Aktiva sveta staršev mariborskih osnovnih šol, ki se zavzema za brezplačen topel obrok tudi za vse učence osnovnih šol. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, sicer že zdaj 60.000 učencem osnovnih šol delno ali v celoti subvencionirajo obrok prehrane.

V letošnjem šolskem letu šole že lahko pristopijo k Shemi šolskega sadja. Gre za projekt, ki ga sofinancira EU, učenci pa bodo enkrat na teden deležni brezplačnega obroka sadja ali zelenjave. Do zdaj se je po podatkih MŠŠ-ja v shemo prijavilo več kot 70 šol, čas pa imajo še do 30. septembra.

Zanimanje dijakov je, če le imajo kje jesti
Izkušnje s subvencioniranjem nam je na kratko opisal Igor Majerle, ravnatelj Gimnazije Celje Center. Kot je pojasnil, za ta ukrep do zdaj niso imeli pravih prostorov, saj so razpolagali le s 70 sedeži, odziv dijakov, vsaj tistih, ki so jedli topel obrok na krožnikih in s priborom, pa zato ni mogel biti dovolj velik, raje so se odločali za pice in podobno hitro prehrano. Oktobra imajo v načrtu odprtje nove kuhinje in dveh jedilnic, kar naj bi težave odpravilo, izboljšala pa naj bi se tudi kakovost hrane, ki je bila do zdaj pripeljana od drugod. Tako pričakujejo, da se bo za brezplačen topli obrok odločilo nad 90 odstotkov dijakov.

Zelo pozitivne izkušnje pa že imajo na ljubljanski Gimnaziji Jožeta Plečnika. Ravnatelj Anton Grosek je dejal, da se za subvencionirani topli obrok odloči okoli 97 odstotkov dijakov, pri čemer malicajo kar v učilnicah. Do zdaj je bila prehrana urejena le za učence osnovnih šol, študentje so imeli bone, za srednješolce pa se ni zanimal nihče, zato je to velik korak naprej, meni Grosek.

Manj interesentov, višje cene?
Na vprašanje, kako komentira mogočo spremembo sistema subvencioniranja, Grosek odgovarja, da bi moralo ostati tako, kot je, kvečjemu naj se poveča še število subvencij na osnovnih šolah. Za 2,42 evra dijaki zdaj dobijo kakovosten obrok, če pa se bo zmanjšala količina subvencij in s tem interesentov, bodo cene narasle, je opozoril. Podobno meni Majerle, ki ga skrbi, da bi omejitev subvencioniranja lahko prinesla preveč administrativnega dela.

DOS za predlog izvedel na MMC-ju
Za komentar smo zaprosili tudi Dijaško organizacijo Slovenije. Njen predsednik Andrej Čuš je povedal, da uradnega predloga ministrstva še niso prejeli oziroma so se z njim seznanili prek našega spletnega portala. "Najprej je treba narediti temeljito analizo trenutnega stanja in strategijo, kako sistem izboljšati, ne pa ga ukinjati in del stroškov prestaviti na ramena staršev. Smiselno bi se nam zdelo tudi, da bi podoben sistem uvedli tudi v osnovnih šolah," dodaja. Kot še pravi, pa sta z dozdajšnjo pondubo toplih obrokov zadovoljni le okoli dve tretjini dijakov.