Cinven naj bi neuradno zdaj nižal ponudbo za Telekom. Foto: BoBo
Cinven naj bi neuradno zdaj nižal ponudbo za Telekom. Foto: BoBo

Tuji kupec je milo rečeno zbegan, ko spremlja odzive v javnosti različnih političnih vladnih strank, ki so zelo kontradiktorni.

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo

O sestanku Koprivnikarja z britanskim skladom Cinven so poročali nekateri mediji, zato so koalicijski partnerji na tokratni seji vlade od ministra za javno upravo zahtevali pojasnila. Češ, zakaj se vlada vmešava v postopke prodaje Telekoma Slovenije.

Koprivnikar je po seji tako njim kot medijem pojasnil, da je sestanek želel Cinven, sam pa je vanj privolil pod pogojem, da ne bo pogovora o postopkih in vrednosti prodaje. "Tuji kupec je milo rečeno zbegan, ko spremlja odzive v javnosti različnih političnih vladnih strank, ki so zelo kontradiktorni," je pojasnil minister.

Po njegovem razumevanju gre za sporočila koalicijskega SD, ki prodaji Telekoma nasprotuje. Cinven je zato želel le preveriti, ali vlada nasprotuje postopkom prodaje oziroma ali so kakšni zadržki, da izvedbe prodaje ne bo.

Koprivnikar mu je podal uradno stališče vlade, da postopkom prodaje ne nasprotuje in nima zadržkov ter se zanaša na oceno tistega, ki je za prodajo pristojen, to je Slovenskega državnega holdinga (SDH).

"Stališča vlade so znana"
Na SDH pa ga ni že takoj napotil zato, ker je kupca zanimalo stališče vlade, je izjavil Koprivnikar. Če tuji partner želi dodatna pojasnila, ki ne posegajo v postopek prodaje, tudi ne vidi razloga, da mu jih ne bi dali. Koalicijskih partnerjev pa o tem ni obvestil zato, ker po Koprivnikarjevih ocenah to ni bil sestanek, ki bi zahteval spremembo stališča vlade oz. tudi ni dajal stališč vlade, ki ne bi bila že znana.

A tudi glede na sestanek Koprivnikar težko reče, kako se bo prodaja Telekoma razpletla, saj se s potencialnim kupcem nista pogovarjala o vsebinskih odločitvah. Glede dogovora je še vedno optimističen, a se morata o tem dogovoriti kupec in prodajalec.

Židan: Naj dejansko odloča vlada
Koalicijska partnerja, prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan, pravita, da pojasnilom verjameta in zaupata. Židan sicer zavrača navedbe, da bi v SD-ju begali kupca s svojimi sporočili. Znano je namreč stališče stranke, naj o največjih prodajah odloča vlada kot skupščina. Židan si še vedno želi, da bi o prodaji Telekoma odločala vlada.

Tudi Erjavec je glede na Koprivnikarjeva pojasnila ocenil, da s pogovorom s kupcem ni prekoračil pooblastil. Sicer pa tudi sam, kot pravi, težko napoveduje, kako se bo postopek prodaje Telekoma razpletel. To je namreč odločitev SDH-ja.

Premier Miro Cerar pa je ocenil, da se po najnovejšem razvoju dogodkov v Makedoniji spet širše odpirajo vrata prodaji Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven. Makedonska komisija za varstvo konkurence je namreč v sredo odobrila združitev Telekomove makedonske družbe One z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria. Komisija je soglasje k združitvi podala pod pogojem, da bosta družbi izpolnili zaveze, ki sta jih sami podali med postopkom pred regulatorjem.

S tem je odpravljena glavna ovira, zaradi katere so bila prejšnji mesec zamrznjena pogajanja za prodajo Telekoma Cinvenu, ki je bil edini ponudnik za nakup.



Tuji kupec je milo rečeno zbegan, ko spremlja odzive v javnosti različnih političnih vladnih strank, ki so zelo kontradiktorni.

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo