Janez Kocijančič ni želel razkriti, kaj je vsebovala njegova svetovalna pogodba s Telekomom. Foto: BoBo
Janez Kocijančič ni želel razkriti, kaj je vsebovala njegova svetovalna pogodba s Telekomom. Foto: BoBo
false
Vabljivo lovišče rent in lahkih zaslužkov. Foto: BoBo
Kocijančič pojasnjuje glede Telekoma

Janeza Kocijančiča, nekdanjega prvega moža ZLSD-ja, je TV Slovenija dobila v Azerbajdžanu, kjer je na Evropskih igrah. Pojasnil je, da je imel sedem- ali osemmesečno svetovalno pogodbo s Telekomom sklenjeno pred leti za takratnih 1.400 mark mesečno.

"Najbrž veste, da sem delal na vodilnih mestih v gospodarstvu in svetovanje pomeni prodajo znanja. Kaj sem svetoval, pa je nekorektno, neetično pripovedovati," je dejal v telefonskem pogovoru.
Pa je pozneje še kdaj svetoval Telekomu ali kakemu drugemu državnemu podjetju? "Naših klientov je bilo gotovo nekaj sto. V preteklosti smo marsikdaj napravili to ali ono nalogo za katero od podjetij, ki je bilo v celoti ali delno v državni lasti."

Mobitel doniral škofijski gimnaziji
Ne le za razne svetovalne pogodbe, odvetnike, denar je odtekal tudi za sponzorstva in donacije. Dvakrat, po približno 46.000 evrov, je Mobitel pred leti doniral Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. V šoli so povedali, da so s tem denarjem kupili računalnike in računalniško opremo.

Z zastarelo opremo poskušali dobiti denar
Še en način izčrpavanja so bili na državno podjetje priključeni domači dobavitelji. Nekdanji predsednik uprave Telekoma Peter Grašek je za prvega dvornega in agresivnega dobavitelja označil Iskratel, "/.../ ki nam je često, zlasti pri prehodu na ADSL- in VDSL-tehnologijo, ponujal neko zastarelo tehnologijo, ki bi nas naredila nekonkurenčne. In to gre v desetine milijonov," je pred dnevi povedal Grašek.

"To je blatenje dobrega imena in ugleda ter zaničevanje domačega znanja. Ker Slovenije na zemljevidu tehnoloških, razvitih držav ne bi bilo, če ne bi bilo Iskratela," pa se je na Graškove navedbe odzval Željko Pulić, glavni direktor Iskratela.

Na leto Telekomu prodajo za od pet do šest milijonov evrov opreme. O 200-odstotnih maržah pa pravi: "Veste kaj, takšnih marž ni."

Telekom so precej finančno olajšale tudi zgrešene naložbe na Balkanu - na primer nakup makedonskega Cosmofona za 200 milijonov evrov ter prodaja in nakup kosovske družbe Ipko.net. Dobri dve leti po spektakularni policijski akciji tudi na domu nekdanjega predsednika uprave Telekoma Bojana Dremlja predkazenski postopek še kar traja.

Kocijančič pojasnjuje glede Telekoma