Sodelavci se ustreljenega policista spominjajo kot prizadevnega in pogosto nasmejanega. Foto: Danijel Cek
Sodelavci se ustreljenega policista spominjajo kot prizadevnega in pogosto nasmejanega. Foto: Danijel Cek
Luis Guillermo Martinez Bustamante
Luis Guillermo Martinez Bustamante, dr. med., specialist urolog, se je rodil 23. junija 1980 v Monterreyu v Mehiki, kjer je na univerzi Autonoma de Nuevo Leon s pohvalo končal študij medicine. Foto: Osebni arhiv

Stari znanec policije je v izolski bolnišnici v ponedeljek ubil priljubljenega urologa in policista, še enega policista pa je ranil. Strelski pohod je skoraj 70-letni Darko Gregorič začel na hodniku v pritličju bolnišnice. Med pogovorom z urologom, med katerim sta pregledovala izvide preiskav v Ljubljani, je začel streljati s pištolo crvena zastava kalibra 7,65 mm. Zdravnik je poskušal zbežati, pri begu je padel, storilec pa ga je nato ustrelil v zgornji del trupa in glavo.

Po umoru zdravnika je storilec odšel na urgenco, za njim pa je prišel policist, ki je bil v bolnišnici povsem po naključju. Storilec je vanj ustrelil iz neposredne bližine in mu nato odvzel pištolo, s katero je streljal tudi na parkirišču in pri tem hudo ranil še enega policista. Policisti so v preiskavi do zdaj ugotovili, da je storilec pripravljal umor in se tudi pripravljal na lastno smrt. Gregorič se je pri umorjenem zdravniku zdravil zaradi raka na prostati. Izjavljal je, da zdravljenje poteka prepočasi. Pregled dokumentacije je pokazal, da je bolnišnična obravnava potekala ustrezno ter v skladu s predvidenimi postopki in diagnozo.

Pokojni urolog je bil predan svojemu poklicu
Luis Guillermo Martinez Bustamante, dr. med., specialist urolog, se je rodil 23. junija 1980 v Monterreyu v Mehiki, kjer je na univerzi Autonoma de Nuevo Leon s pohvalo končal študij medicine. Specializacijo iz urologije je opravljal v univerzitetni bolnišnici na Kanarskih otokih v kraju Santa Cruz de Tenerife v Španiji, univerzitetni bolnišnici Santa Maria della Misericordia v Vidmu v Italiji in Splošni bolnišnici Izola, kjer je bil zaposlen skoraj 10 let. Svojemu poklicu je bil predan in ga je opravljal kot poslanstvo. Svoje znanje je nenehno izpopolnjeval. Vsakemu pacientu se je posvetil, nobenega klica na pomoč ni podcenjeval.

"Izgubili smo krasnega kolega in sogovornika, Slovenija je izgubila izjemnega strokovnjaka," so skrušeni povedali zaposleni v Splošni bolnišnici Izola. Kot član Evropske zveze za urologijo je pomembno prispeval k projektom izobraževanja in urjenja mladih urologov. "Kako izjemen zdravnik je bil, priča tudi to, da je bil že tri leta po specializaciji v vrhu urologije. Bil je poln energije, zagnan, poln idej, ki jih je nosil s svetovnih kongresov, in generator inovativnih medicinskih pristopov. V Izoli smo na njegovo pobudo nameravati razviti urološko onkologijo, v ta namen smo kupili nekaj najsodobnejših naprav, s katerimi bi se pri prepoznavanju bolezni izognili invazivni diagnostiki, kot je punkcija. Na področju operativnih posegov smo nameravali kupiti robota, dr. Martinez bi na njem izuril druge kolege ... Vse to se je zdaj ustavilo, ne vem, kaj bomo zdaj," obupan pravi direktor bolnišnice Radivoj Nardin.

36-letni mož in oče dveh otrok si je nov dom ustvaril v Sloveniji. Pravil je, da je izredno lepa in varna, ljudje pa prijazni. Prav s tako prijaznostjo se je vedno odzval tudi na naša vabila k sodelovanju v različnih oddajah, ker je želel pomagati in predvsem svoje znanje ter izkušnje predajati ljudem ter jih ozaveščati glede skrbi za zdravje.

Prizadeven in pogosto nasmejan policist
43-letni policist Ivo Žnidarčič se je na kraju morilskega obračuna znašel naključno, v bolnišnici je bil zaradi dokumentacije o poškodovancu iz prometne nezgode. Prve ugotovitve kažejo, da je dobil strel v predel srca. Kljub temu je skušal izvleči pištolo, vendar je omagal in nato umrl. Na koprski policijski upravi so še vedno pretreseni. Svojega sodelavca opisujejo kot prizadevnega in dobrodušnega, pogosto nasmejanega, ki je veselje rad delil z drugimi.

Rodil se je v Famljah, zadnja leta je živel v Divači. Leta 1999 je končal usposabljanje na policijski akademiji in se zaposlil na policijski postaji v Piranu, kjer je delal deset let. Nato se je pridružil postaji prometne policije, kjer je napredoval v vodjo patrulje. V prostem času je bil športno zelo aktiven. Bil je navdušen kolesar in tekač. Pretekel je več maratonov.

Drugi policist dobro okreva
46-letni izolski policist Ljubo Krajnc, na katerega je morilec prav tako streljal in ki ga je hudo ranil, medtem okreva v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, kamor so ga takoj po napadu prepeljali s helikopterjem slovenske policije. Tragični dogodek je preživel izključno zaradi hitrega odziva in strokovne oskrbe zdravniške ekipe SBI na kraju dogodka in zdravniške ekipe UKC Ljubljana, poudarjajo njegovi nadrejeni. Njegovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno in uspešno okreva.