Foto:
Foto:
Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Protest se bo začel takoj po jutranjih raportih in naj ne bi povzročil veliko čakanja pacientov. Obe strani sta sicer uspeli uskladiti ključne probleme o vrednotenju dežurstev, vendar mora na ta dogovor dati soglasje še vlada, ki naj bi o tem sklepala v četrtek.

Dogovor pa ne bo obvezujoč, pač pa le napotilo za pogajanja o kolektivni pogodbi za javni sektor.

Kot je pojasnil predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin, so se zedinili o tem, da je vse delo oz. ves čas, ki ga zdravnik prebije na delovnem mestu, delovni čas. "T. i. neefektivnih ur ne bi bilo več - to so ure v okviru rednega dela ali dela prek polnega delovnega časa, ki pa bi bile plačane stoodstotno. Preostale ure, t. i. efektivne ure, bi bile plačane 150-odstotno," je še povedal in dodal, da so se strinjali, da bi pojem dežurstva nadomestili z drugim terminom, saj se je dežurstvo kot tako doslej zlorabljalo.

Po besedah ministra za zdravje Dušana Kebra so pogajanja v zaključni fazi, saj so ključne probleme rešili. Zdaj pa morajo počakati še na soglasje vlade, ki naj bi ji predlagali, da o tem razpravlja v četrtek. To bi bila lahko, je presodil, za sindikat dovolj velika garancija, da bi stavko vsaj preložili.