Po mnenju poslancev Združene levice bosta sporazuma TTIP in Ceta prinesla nižje standarde in pravice na vseh področjih. Foto: EPA
Po mnenju poslancev Združene levice bosta sporazuma TTIP in Ceta prinesla nižje standarde in pravice na vseh področjih. Foto: EPA

Po mnenju poslanca ZL-ja Mateja Tašnerja Vatovca se preostale poslanske skupine že ves čas "spretno izogibajo opredelitvi do tega vprašanja," zato misli, da bo predlog priložnost, da poslanske skupine pokažejo, ali želijo preveriti zadržke do sporazumov tudi pri državljanih.

V ZL-ju so namreč prepričani, da bi oba sporazuma krojila standard in kakovost življenja v Sloveniji in določala tudi smer razvoja naše države. Sporazuma po mnenju poslanca Luke Mesca prinašata nižje standarde in pravice na področju okolja, varstva potrošnikov in delavskih pravic. Posegata pa tudi v demokracijo z vzpostavljanjem mednarodnega arbitražnega sodišča, na katerem bi lahko korporacije tožile države, ki bi s spremembami zakonodaje zmanjšale njihove dobičke.

Na referendum že 4. decembra?
Mesec je ob tem poudaril, da vlada kljub jasno izraženi volji državnega zbora, da mednarodno sodišče ne sme biti vključeno v sporazum, namerava že 18. oktobra v Bruslju pristopiti k sporazumu Ceta med EU-jem in Kanado.

Po Vatovčevem mnenju vlada nima mandata volivcev, da bi ta sporazum podprla, saj v času volitev o teh sporazumih ni bilo govora. Zato si želijo, da bi rok za opravila začel teči 24. oktobra, kar pomeni, da bi referendum lahko izvedli že 4. decembra.

V skladu s poslovnikom DZ-ja mora njegov predsednik zdaj predlog poslati v mnenje matičnemu delovnemu telesu in zakonodajno-pravni službi.

SD ni naklonjen referendumu
Na pobudo ZL-ja so se odzvali v poslanski skupini SD-ja, kjer menijo, da predlog za razpis referenduma ni prava pot k uresničevanju pričakovanj, zahtev in predlogov, ki jih uradno zagovarja Slovenija in "čedalje več držav EU-ja". Po mnenju SD-ja bi referendum pomenil prelaganje odgovornosti na volivke in volivce.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa so zapisali, da podpirajo referendume, ki jih zahtevajo ljudje, mora pa biti jasno, o čem se na referendumu odloča, v tem primeru pa po mnenju poslanske skupine nepovezanih poslancev ta pogoj ni izpolnjen. So pa v poslanski skupini naklonjeni temu, da se o sporazumih, "ko bodo stvari tako daleč, da bo o njih odločala naša država", predhodno izreče tudi ljudstvo.