Matjaž Jelen je padel v skupino dolžnikov, ki dolgujejo med 50.000 in 100.000 evrov. Pevec želi dolg poravniti čimprej. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Jelen je padel v skupino dolžnikov, ki dolgujejo med 50.000 in 100.000 evrov. Pevec želi dolg poravniti čimprej. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mihaela Karnerja so avstrijske oblasti preganjale zaradi preprodaje prepovedanih snovi. Foto: MMC RTV SLO
Jure Cekuta
Slikar Jure Cekuta. Foto: BoBo
Objava seznama največjih davčnih dolžnikov

Največ državi od znanih dolgujeta nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar in Matej Raščan, nekdanji lastnik in direktor družbe Delo Revije. Oba sta v skupini dolžnikov med milijon in 10 milijoni evrov.

Med tistimi, ki dolgujejo največ, je poslovnež Mihael Karner, ki so ga avstrijske oblasti januarja lani skupaj s soprogo aretirale zaradi suma preprodaje prepovedanih sredstev. Karner je v skupini dolžnikov, ki državi dolgujejo od 500.000 do milijon evrov.

V skupini z dolgom med 300.000 in 500.000 evrov najdemo Roka Snežiča, davčnega svetovalca in predavatelja s področja davkov, ki je še lani v oddaji Resnica razlagal, kako se nekaterim uspe ogniti plačevanju davkov, okrcal pa je tudi aktualni davčni sistem v državi. V tej skupini najdemo še mariborsko manekenko in fotomodel Aido Muratović, nekdanjo mis turizma in finalistka mis Universe Slovenije.

V skupini med 100.000 in 300.000 evrov dolga je podjetnik in menedžer Aleš Čepin, nekdanji soprog starlete Urške Čepin. Čepina so sicer koprski kriminalisti zaradi utaje davkov preiskovali že lani. V tej skupini je tudi sekretar v državnem svetu Marjan Maučec, ki ga je murskosoboško okrožno sodišče marca letos obsodilo zaradi oškodovanja upnikov in ponareditve.

Jelen bankrotiral zaradi gostinstva
Med tistimi, ki državi dolgujejo od 50.000 do 100.000 evrov, najdemo glasbenika Matjaža Jelena, ženo koprskega župana Borisa Popovića, Evo Popović, in nekdanjega nogometaša NK-ja Maribor Emila Šterbala.

"To je velik greh iz polpreteklosti, iz časov, ko sem bil še gostinec (z gostinsko dejavnostjo se je ukvarjal 20 let, op. a.)," začne pojasnjevati Matjaž Jelen na vprašanje, kako in zakaj se je znašel na seznamu dolžnikov: "Nepravilno sem ravnal, ko je prišel v veljavo protikadilski zakon, nisem pravočasno ukrepal, posel je ušel iz nadzora, pred tremi leti sem tako zaprl gostilno in šel v stečaj. Zdaj počasi saniram svoje življenje."

Nekdanji član skupine Šank Rock se z javno objavo in samim ukrepom, ki je razkril davčne dolžnike, ne obremenjuje preveč, saj, kot pravi sam, v medijih ni nikoli skrival, da je zabredel v dolgove in bankrotiral.

In kdaj namerava Jelen vrniti dolg? "Ta dolg ni majhen, tako da ne morem tega vrniti čez noč. Že leto in pol vračam dolg, prejmem minimalen dohodek, kar zaslužim več, pa gre na poseben račun, ki ga nadzoruje stečajna upraviteljica."

Med dolžniki tudi Joško Joras
V skupini z dolgovi med 30.000 in 50.000 evri je slikar Jure Cekuta, v skupini od 10.000 do 30.000 evrov dolga pa so borec za južno mejo Joško Joras ter nekdanji nogometni reprezentant Amir Karić in pevec Oto Pestner.
Je pa pri prebiranju dolžnikov potrebna previdnost. Tako so nekateri že špekulirali, da sta med dolžniki tudi RTV-jevca Bojan Krajnc in Matjaž Ambrožič, a gre pri obeh za drugi osebi.

Objava seznama največjih davčnih dolžnikov