Sredstva za raziskovalno dejavnost univerz so se v petih letih zmanjšala za 31 odstotkov. Foto: BoBo
Sredstva za raziskovalno dejavnost univerz so se v petih letih zmanjšala za 31 odstotkov. Foto: BoBo

Tako so na predsednika vlade Mira Cerarja naslovili javno pismo, v katerem opozarjajo na upad sredstev za raziskovalno dejavnost univerz, ta so se od leta 2009 zmanjšala za 31 odstotkov. Ob tem so se za 40 odstotkov zmanjšala razpoložljiva sredstva za aplikativne projekte, medtem ko sredstev za ciljne raziskovalne programe sploh ni več.

Podpisnike še posebej skrbi upad sredstev za mlade raziskovalce, ki so se znižala za 40 odstotkov. Zaradi upadanja sredstev za mlade raziskovalce, ki so edini javni vir podpiranja doktorskega študija, je vpis na doktorski študij samo v Ljubljani upadel za več kot polovico. Ob upadanju sredstev za podoktorske projekte pa podpisniki napovedujejo še večji odliv mladih doktorjev znanosti v tujino.

Zaradi skrb vzbujajočega stanja bi se po mnenju podpisnikov morale zamisliti odgovorne državne institucije. Vlado zato pozivajo, naj znova vzpostavi samostojno ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki naj ga vodi usposobljen minister. Ob pripravi rebalansa proračuna pa od vlade pričakujejo, da bo spremenila stanje, ki je za razvoj Slovenije nevzdržno.