"V pravni državi lahko vsakdo toži ali kazensko ovadi tudi novinarja, problematično pa je, če gre za zelo vplivnega človeka in celo partnerja notranje minsitrice," menijo v Združenju novinarjev in publicistov. Foto: MMC RTV SLO
Baričevič afera
Primer Baričevič še vedno buri duhove. Foto: MMC RTV SLO

V Združenju novinarjev in publicistov so zapisali, da z zaskrbljenostjo spremljajo kazensko ovadbo odvetnika Mira Senice proti neznani osebi, ki "je v resnici uperjena proti novinarjema Bojanu Požarju in Mitji Lomovšku, ker sta na portalu Požareport objavila članek z naslovom Afera Baričevič: dve priči videli bežati Mira Senico".

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je potrdilo, da lahko na podlagi kazenske ovadbe odvetnika Mira Senica kazensko preganja novinarja Bojana Požarja in Mitjo Lomovška zaradi objave tožilske dokumentacije v zadevi Baričevič, saj naj bi taka objava prav tako predstavljala kaznivo dejanje ali udeležbo pri kaznivem dejanju kot sama izdaja tajnih podatkov. Za oboje je zagrožena kazen do treh let zapora, pojasnjujejo v ZNP-ju.

"Ovadba predstavlja pritisk na neodvisnost novinarskega dela"
"V združenju poudarjamo, da sicer v pravni državi lahko vsakdo toži ali kazensko ovadi tudi novinarja, problematično pa je, če gre za zelo vplivnega človeka in celo partnerja notranje ministrice," poudarjajo in dodajajo, da je zadeva še toliko bolj problematična, ker policija in državno tožilstvo sodita pod pristojnost ministrov iz stranke, ki jo vodi partnerica omenjenega vplivnega odvetnika. Dodajajo še, da je znano tudi, da je bil poleg notranje ministrice Katarine Kresal v odvetniški pisarni Mira Senice "pred nastopom funkcije zaposlen tudi pravosodni minister Aleš Zalar, ki je neposredno nadrejen državnemu tožilstvu".

V Združenju so zato prepričani, da omenjena "kazenska ovadba predstavlja pritisk na neodvisnost in avtonomijo novinarskega dela". "Prav tako smo žal znova v položaju, ko se preganjajo novinarji, ki so nekaj objavili, in ne uradne osebe, ki so sporne podatke posredovale novinarjem," dodajajo.

Poziv k spremembi kazenskega zakonika
Združenje novinarjev in publicistov ob tem poziva pravosodnega ministra Aleša Zalarja, naj v spremembah kazenskega zakonika ustrezno popravi določbo o izdaji tajnih podatkov, da kazenski pregon novinarjev zaradi same objave ne bo več mogoč. "Za izdajo tajnih podatkov naj odgovarjajo pooblaščene uradne osebe, ki so jih dolžne varovati," utemeljujejo poziv.