Pogajanja naj se začnejo brez sklicevanja na bonitetne hiše, poziva Semolič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pogajanja naj se začnejo brez sklicevanja na bonitetne hiše, poziva Semolič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Na tiskovni konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je izvršna sekretarka za socialno področje Lučka Böhm dejala, da kot dobro ocenjujejo določbo, da bo za starostno upokojitev dovolj 40 let pokojninske dobe brez odbitkov in 60 let dopolnjene starosti, predlagali pa bodo, da se potrebna pokojninska doba za ženske zmanjša na 38 let.

Krajše obdobje za odmero osnove
Kot pozitivno vidijo tudi določbo, da se je obdobje za odmero pokojninske osnove glede na leta 2011 predlagano pokojninsko reformo s 30 skrajšalo na 28 let najugodnejših zaporednih let minus tri najslabša leta.

Sindikat bo v pogajanjih po besedah Böhmove predlagal, da se v reformi glede na zdajšnji predlog izboljša položaj tistih, ki so se zavarovali že kot najstniki, prav tako tistih, ki so študirali.

Bonusi in malusi naj se izenačijo
V sindikatu tudi predlagajo, da se izenačijo t. i. bonusi in malusi, saj so v predlogu bonusi začasni, malusi pa dosmrtni. Precej pozornosti v pogajanjih nameravajo nameniti tudi višini pokojnin, saj po besedah Böhmove niso prepričani, da se bo padanje pokojnin z reformo popolnoma ustavilo.

Predsedniku ZSSS-ja Dušanu Semoliču se pomembno zdi tudi, da bi se pogajanja z vlado in delodajalci začela brez pritiskov in sklicevanja na bonitetne hiše.

V pogajanja z vlado in delodajalci, ki se bodo začela v sredo, gre ZSSS "z veliko mero optimizma", posebej ker ugotavljajo, "da je ta vlada bistveno bolj pripravljena sklepati kompromise", je dodala Böhmova.

Pogovor s Semoličem o pokojninski reformi
Pogovor s Semoličem o pokojninski reformi