Semolič poziva k preobratu trenutne ekonomske politike. Foto: STA
Semolič poziva k preobratu trenutne ekonomske politike. Foto: STA

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) tako še čaka na odgovor pristojnega ministrstva na predlog za takojšnjo uvedbo davčnih blagajn, "medtem ko na Hrvaškem že nekaj mesecev žanjejo učinke njihove uvedbe". Podrobneje bodo predloge sicer predstavili v ponedeljek.

Pozvali so tudi k hitrejšemu črpanju sredstev iz evropskih strukturnih skladov, saj naj bi po uradnih podatkih grozila nevarnost izgube sredstev pri kohezijskem skladu na področju okoljske in prometne infrastrukture.

Največji sindikat vlado tudi opozarja, da je model "slepega varčevanja in nižanja stroškov" napačen. Pot naprej je po njihovem mnenju "investicijska pot trajnostno naravnanega socialnotržnega gospodarstva", med drugim z ukrepi, ki jih predlagajo. Zato vlado in delodajalce pozivajo, naj premorejo toliko politične in družbene zrelosti ter obrnejo politiko v to smer. "Sicer nas bodo vse skupaj zvlekli v brezno gospodarskega in socialnega samouničenja," so prepričani.

Katastrofalne posledice gospodarskega kisika?
V ZSSS-ju so že sredi meseca ob objavi predlogov gospodarstvenikov, zapisanih v dokumentu Kisik za gospodarstvo, izrazili mnenje, da bi imel del teh ukrepov katastrofalne posledice in bi krizo še poglobil.

Skrbijo jih predvsem ideje delodajalcev o ukinitvi minimalne plače, uvedba socialne kapice, pozivi k novi reformi trga dela in pokojninskega sistema ter uvedba malega dela za vse. Kritični so tudi zaradi pomanjkanja predlogov za prihodkovno stran proračuna, za vlaganje v kadre in za rešitev krize povpraševanja.