Foto: Twitter/MZZRS
Foto: Twitter/MZZRS

Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je v Zaprešiću v okviru tristranskega sodelovanja v severnem Jadranu srečal z zunanjim ministrom Hrvaške Gordanom Grlićem Radmanom in zunanjim ministrom Italije Luigijem Di Maiem.

Ministra Grlić Radman in Logar sta govorila tudi o morebitnem dogovoru o ribolovu med Slovenijo in Hrvaško, je poročala TV Slovenija. Hrvaški časopis Večernji list je namreč pred kratkim razkril, da sta Hrvaška in Slovenija izdelali poskusni načrt za rešitev težav ribičev v Piranskem zalivu, ki naj bi vključeval začasen skupni ribolov hrvaških in slovenskih ribičev na omejenem območju v Piranskem zalivu. Da iščejo rešitve, je po srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem v Zagrebu v ponedeljek potrdil tudi premier Janez Janša. Uradnih informacij o vsebini morebitnega dogovora ni.

"Če na odboru za zunanjo politiko o začasnem dogovoru o ribolovni coni nismo razpravljali, to pomeni, da tega začasnega dogovora do zdaj še ni bilo," je danes na novinarski konferenci na to temo dejal slovenski minister Logar. "Govoriti o začasnem dogovoru o ribolovu v tej fazi ni pravo poimenovanje. Kar lahko rečem, je, da z ministrom redno usklajujeva poglede na posamezna odprta vprašanja, da se strinjava, da politika kaznovanja ni prava politika, da je treba najti rešitve, ki bodo ljudem na obeh straneh omogočile normalno življenje in delo, konkretno tudi ribičem na obeh straneh," je navedel.

Hrvaški zunanji minister pa je dodal, da ne more "potrditi, da je dogovorjeno skupno ribolovno območje, lahko pa potrdim dogovor o dogovoru". "Nikoli v zadnjih 30 letih nismo imeli tako dobrega sodelovanja, kot ga imamo z zdajšnjo vlado. Poskušamo najti model, ki bo vključeval vse, slovenske in hrvaške ribiče, in mislim, da smo na dobri poti," je še povedal.

Logar je tudi zatrdil, da Slovenija ne odstopa od arbitražne odločbe o meji med državama: "V konkretnem primeru lahko zagotovim, da nobena od rešitev, ki bi bila sprejeta, ne bi prejudicirala ali kakor koli vplivala na razsodbo arbitražnega sodišča, da pa je v obeh diplomacijah dovolj medsebojnega zaupanja, da bi v prihodnjem mandatu lahko našli ustrezne rešitve."

Trilaterala Slovenije, Hrvaške in Italije

O tovornem prometu med pristanišči

Skupaj z italijanskim kolegom pa so še govorili o tem, kako bolje povezati tovorni promet med pristanišči Koper, Reka in Trst, saj se zavedajo omejene cestne in železniške povezanosti med temi pristanišči. Dogovorili so se tudi za skupno ukrepanje ob večjih nesrečah v tem delu Jadranskega morja.

"V zadnjem letu nam je uspelo ustvariti konkretno sodelovanje, posebno na treh področjih, ki jih štejemo za ključne tako za krepitev naših odnosov kot za naše morje," je povedal Grlić Radman in dodal, da sodelovanje dobiva še večji pomen zaradi trenutne energetske krize, ki zahteva diverzifikacijo dodatnih virov energije.

Tri področja okrepljenega sodelovanja zajemajo povezljivost, zaščito okolja in modro gospodarstvo. Prvo delovno skupino vodi Slovenija, drugo Hrvaška, tretjo pa Italija.

Zavzeli so se za nov sveženj sankcij proti Rusiji

V skupni izjavi, ki so jo sprejeli, so tudi ostro obsodili rusko vojaško agresijo na Ukrajino in izrazili solidarnost ter podporo Ukrajini in ukrajinskemu narodu. Poudarili so, da je treba preprečiti, da bi se vojna v Ukrajini prelila v regijo. Logar in Di Maio sta se tudi zavzela, da bi EU čim prej sprejel nov, peti sveženj sankcij proti Rusiji.