Primož Kozmus je v zadnji seriji trepetal za medaljo, toda obdržal je tretje mesto. Foto: Reuters
Primož Kozmus je v zadnji seriji trepetal za medaljo, toda obdržal je tretje mesto. Foto: Reuters
Primož Kozmus
Mojster velikih tekem - Kozmus ima na svetovnih prvenstvih 1., 2., 3. in 5. mesto, na olimpijskih igrah pa je bil leta 2008 zlat v Pekingu. Foto: Reuters
V Brežicah slavje po bronu Kozmusa

Po Kozmusovem mnenju je bilo treba imeti za novo medaljo, že četrto na velikih tekmovanjih, tudi nekaj sreče, saj je konkurenca metala slabše od pričakovanj. Podobno je bilo tudi pred dvema letoma, ko je bil Kozmus na prvenstvu v Berlinu edini, ki je orodje vrgel prek 80 metrov.

Preberite intervju slovenskega šampion za Radio Slovenija in za STA.


Kako komentirati ta nov velik uspeh?
Zelo vesel sem! Nisem pričakoval medalje, in to je velik rezultat zame. Imel sem srečo, saj je bil že prvi met dober in vedel sem, da lahko kasneje še nekaj dodam. Naredil sem svoje, ostali so metali slabše in medalja je tu.

Ni bilo ravno videti, da bi konkurenca metala slabše, saj je bil boj za medalje odprt do konca ...
Zadnjo serijo sem spet trepetal. Lahko bi bil četrti ... Veliko je bilo tekmovalcev, ki so me napadali, toda izšlo se je meni v prid.

Ste bili pred tekmo nervozni? Kako je potekal dan?
Dan se je začel mirno, večinoma sem bil v sobi in se pogovarjal z ostalimi reprezentanti. Tudi ogrevanje je potekalo nemoteno. Ko sem vstopil v stadion, so me polne tribune, ki so z navijanjem dvigovale motivacijo, še ponesle in je bilo res lepo tekmovati."

Ste imeli kdaj občutek, da bi lahko celo ubranili naslov prvaka?
Čutil sem, da bi lahko tudi jaz premagal mejo 80 metrov. Vse sem naredil za to, da bi dobil tudi zlato medaljo, vsak met izvedel maksimalno, so pa bile seveda prisotne tehnične napake, ker še nisem optimalno pripravljen. Po tretji in četrti seriji sem bil že povsem izčrpan, na dnu. Potem sem se malo dvigoval, čeprav izida nisem več popravil. Pred zadnjim metom sem poskusil dvigniti na noge k spodbujanju poln stadion. Zame se je tedaj slavje sicer že začelo. Skušal sem še več narediti, vendar ni šlo, ni bilo več moči

Po kvalifikacijah ste rekli, da bo treba za medaljo kladivo metati prek meje 80 metrov, toda le Murofuši je bil tisti, ki mu je uspelo večkrat preseči to mejo ...
Imel je res izredno serijo, bil je razred zase. Prav je, da je prvič slavil naslov svetovnega prvaka. Pri 37 letih! Dolgo je čakal. Po kvalifikacijah sem razmislil, kaj lahko spremenim. V finalu sem šel tako pri vhodu v izmet malo nazaj. To je zelo tvegano, ker bi se lahko primerilo, da sploh ne bi izdelal meta. Vendar se je tveganje izplačalo in sem uspešno metal. Dobro, da imam tak občutek. Sedaj vem, da lahko grem pri vhodu zelo nazaj in bom imel veliko prednost pred tekmeci v prihodnji sezoni. Dobil sem signal, da lahko še napredujem in imam še naprej prednost pred drugimi in jih razorožim.

Murofuši je tako na svetovnih prvenstvih slavil uspeh kariere, prav tako sta bila Madžar Pars in Nemec Esse najvišje doslej na SP-jih. Za vas je ta bron "šele" tretji
dosežek na svetovnih prvenstvih. Zanimivo, kajne?
Dobro se sliši ... Imam komplet, gremo naprej. Naslednje leto so olimpijske igre.

V Daeguju ste presegli etapni cilj, to je priti med osem. Se strinjate, da bo vaš novi uspeh lepa spodbuda za obrambo naslova iz Pekinga?
Sigurno. Morda je to res srečen dan, saj nisem tako pripravljen, kot sem bil na prejšnjih tekmovnjih. Izvlekel sem iz sebe tisto, česar nisem pričakoval. To je lepa spodbuda, zdaj pa je treba dodati še nekaj moči, nekaj mišične mase.

Marjan Ogorevc verjetno ostaja vaš trener do konca olimpijskega ciklusa?
Ni razloga za menjavo. Ekipa bo ista, morda bomo še kaj dodali. Moram pa si vzeti še nekaj časa za razmislek in seveda najprej končati sezono.

V Brežicah slavje po bronu Kozmusa