Žan Rudolf je bil bronast na letošnjem EP-ju za mlajše člane v estonskem Talinu. V Velenju je 1. julija letos s časom 1:46,00 izboljšal svoj državni rekord (1:46,79), s  čimer je izpolnil tudi normo za SP. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Rudolf je bil bronast na letošnjem EP-ju za mlajše člane v estonskem Talinu. V Velenju je 1. julija letos s časom 1:46,00 izboljšal svoj državni rekord (1:46,79), s čimer je izpolnil tudi normo za SP. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Renner
Robert Renner je veliki talent potrdil pred dobrim mesecem dni, ko je v Talinu postal evropski prvak za mlajše člane. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič

Rudolf bo že ob 5.05 po slovenskem času nastopil v prvem krogu teka na 800 m, medtem ko Rennerja ob 12.40 čakajo kvalifikacije skoka s palico.

Rudolf bo tekel v tretji od šestih skupin. V polfinale se bodo neposredno uvrstili najhitrejši trije v posameznih skupinah ter še šest najhitrejših preostalih po času.

Rudolf: Moram priti v polfinale
"Gotovo bomo videli taktičen tek, vsi v moji skupini smo znani po dobrem finišu. Z vsemi v skupini sem tudi že tekel. Irca Marka Englisha sem na EP-ju do 23 let že premagal in imam zato še dodatno motivacijo. Tudi z Američanom Erikom Sowinskim sem že tekel v dvorani, pa Amelom Tuko iz Bosne tudi v domačem Velenju. Vsi se poznamo in prvi tek meni gotovo ne bo prinesel olimpijske norme. Moram priti v polfinale in mislim, da bi se tam potem dalo kaj narediti,"
je menil Rudolf.

Zunaj stadiona še vedno z masko
22-letni Rudolf je debitant na največjem članskem tekmovanju. "Prvenstvo se mi bo za vedno vtisnilo v spomin. Prve tri dni po prihodu na Kitajsko je bilo težko zaradi časovne razlike, saj nisem bil spočit in noge niso bile prave. Danes sem opravil trening, bilo je že neprimerno lažje, tudi zrak je boljši in na stadionu ne nosim maske. Zunaj njega pa še," je dejal Rudolf, ki ima težave z astmo, kar je v s smogom nasičenem ozračju Pekinga še dodatna težava.

Več možnosti za finale kot za izpad
Drugi slovenski adut prvega dne bo 21-letni skakalec s palico Renner, ki komaj čaka, da se tekmovanje začne. "Ko sem danes prvič prišel na stadion, sem zaradi tako velikih dimenzij dobil kar kurjo polt, na takem stadionu še nisem tekmoval. Potem pa sem takoj videl še svetovnega rekorderja Francoza Renaulda Lavillenieja, ki je bil malo zadržan. Komaj čakam na kvalifikacije, vse skupaj je zame še dodaten motiv. Psihično in fizično sem zelo dobro pripravljen. Nič me ne moti in sem zelo dobro pripravljen. Na svojem prvem članskem SP-ju bi lahko prišel v finale z odličnim skokom, ki sem ga sposoben. V odstotkih pa imam manj možnosti, da izpadem, kot da pridem v finale," je optimističen Renner.

Kvalifikacijska norma 5,70 m
Avtomatična kvalifikacijska norma je 5,70 m, a lahko se zgodi, da bo za finale potrebno manj. "Na tej višini sem že skakal, tudi na DP-ju bi jo lahko že zmogel. Lahko pa, da bo za finale potrebno manj, zato bom skušal narediti vse, da bi že prejšnje višine zmogel v prvih poskusih, kar mi leži. Letos sem imel veliko težav z žuljem na roki, v zadnjem obdobju pa sem nadoknadil treninge tehnike. Vadba je bila zelo dobra, skakal sem visoko, zato je motivacija še večja," pravi Renner, ki ima rekord pri 5,65 m.

Prvi dan trije kompleti medalj
Prenos dogajanja iz Pekinga si boste v soboto od 12.30 naprej lahko ogledali v prenosu na TVS 2 in na MMC-ju. V soboto bodo sicer podelili tri komplete medalj, in sicer v moškem maratonu, najboljšim suvalkam krogle in tekačem na 10.000 m.

Sobota, 22. avgusta:
01.35: Maraton (M)
03.00: Sedmeroboj, 100 m ovire
03.30: Kladivo (M), kvali. skupina A
04.10: Krogla (Ž), kvalifikacije
04.20: Sedmeroboj, višina
04.25: 3.000 m zapreke (M), kvalifikacije
04.55: Kladivo (M), kvali. skupina B
05.15: 1.500 m (Ž), kvalifikacije
05.50: 800 m (M), kvalifikacije (Rudolf)
06.40: 100 m (M), kvalifikacije

12.30: Sedmeroboj, krogla
12.35: 400 m ovire (M), kvalifikacije
12.40: Palica (M), kvalifikacije (Renner)
13.10: Troskok (Ž), kvalifikacije
13.20: 100 m (M), četrtfinale
14.05: KROGLA (Ž), finale
14.15: Sedemeroboj, 200 m
14.50: 10.000 M (M), finale