Tina Šutej, Wilma Murto in Amalie Švabikova. Foto: Reuters
Tina Šutej, Wilma Murto in Amalie Švabikova. Foto: Reuters

Murto je 4,80 m zmogla v prvem poskusu in postavila nov finski rekord. Šutej v prvem skoku na tej višini ni bila uspešna in je tekmo nadaljevala na 4,85 m (od 2. februarja ima rekord pri 4,82 m), kjer pa je letvico še dvakrat podrla in se morala zadovoljiti s srebrno medaljo. Bron si je priskakala Čehinja Amalie Švabikova (4,70 m).

34-letna Šutej je bila srebrna tudi pred dvema letoma v Torunju na Poljskem. Tedaj se je veselila svojega prvega odličja na velikih tekmovanjih, zmagala je Švicarka Angelica Moser. Lani je na svetovnem prvenstvu v dvorani v Beogradu in evropskem prvenstvu v Münchnu osvojila bronasto medaljo. Tudi lani poleti v Nemčiji je prvakinja postala Wilma Murto.

Zlato odličje na evropskih dvoranskih prvenstvih za Slovenijo je do zdaj osvojila le Jolanda Čeplak, ki je leta 2002 na Dunaju v teku na 800 m dosegla še zdaj veljavni svetovni rekord (1:55,82).

Čeplak je bila do danes tudi edina v slovenski atletiki z dvema medaljama s teh tekmovanj. Brona se je veselila še leta 2007 v Birminghamu.

"Sem razočarana in jezna. Eno mesto preslabo je to, hotela sem biti prva. V tem trenutku ne morem biti vesela, bom pa verjetno bolj cenila ta dosežek jutri ali pa že čez dve uri. Jeza je prisotna, ker vem, da sem bila pripravljena za zlato medaljo. Tekma je bila dobra, a ne dovolj dobra za prvo mesto. Bilo je blizu, a tudi zelo daleč," je bila takoj po tekmi razočarana Tina Šutej.

Tina Šutej razočarana, saj je želela zlato

"Murto me ni presenetila, je dobra"

Tekmovalka celjskega Kladivarja je tudi na 4,70 m prvič podrla letvico, izmed petih tekmovalk, ki so ostale v konkurenci, pa je bila uspešna v tej seriji le Murto. Slovenska rekorderka je bila nato uspešna v drugem skoku in se zavihtela na drugo mesto, na tretjem je v boju za odličja ostala le še mladinska svetovna prvakinja iz leta 2018 Švabikova, ki je bila uspešna tretjič.

Višini 4,70 m ni bila kos nobena od preostalih skakalk. Četrta je bila Grkinja Aikaterini Stefanidi, nekdanja olimpijska, svetovna in evropska prvakinja (4,60 m), branilka naslova Angelika Moser pa šesta (4,45 m).

Imam štiri medalje v zadnjih dveh letih z velikih tekem. Pred tem nisem imela nobene. To cenim, a želim si več. Ostajajo izzivi, še preveč jih je. Če ne bi bilo tako, se tega ne bi šla več. Do poletja me čaka še veliko dela.

Tina Šutej

Troboj za razdelitev mest na zmagovalnem odru je na 4,75 m odprla Šutej, ki je prvič letvico podrla, tako kot Murto in Švabikova. Slovenka je bila nato uspešna v drugem, Finka pa v tretjem poskusu.

Murto je na koncu s tremi neuspešnimi skoki poskušala preskočiti še 4,91 m.

"Pri skokih na 4,60 m je palica premehka in sem jo morala menjati, na 4,70 m pa sem naredila napako in sem jo morala popraviti. Med tekmo ni bilo sicer nič kritičnega, dobro sem skakala, a ne dovolj za zlato. Murto me ni presenetila, je dobra in se zna osrediniti. Skakala je s palicami, ki jih je uporabila lani na EP-ju na prostem. Vso zimo je preizkušala nove palice, pa se je na EP-ju odločila za stare, ki jim zaupa," je pojasnila Šutej.

Tudi sama je dobila nove palice, preizkusila jih je na državnem prvenstvu v Celju, a se je tako kot Murto odločila za stare, s katerimi je osvajala odličja že prej.

Tina Šutej pred evropskim prvenstvom v tej zimi le dvakrat ni zmagala, vedno pa je bila boljša od vseh Evropejk. Foto: Reuters
Tina Šutej pred evropskim prvenstvom v tej zimi le dvakrat ni zmagala, vedno pa je bila boljša od vseh Evropejk. Foto: Reuters

Peto mesto za Nejo Filipič

Neja Filipič je v finalu troskoka s 13,92 m zasedla peto mesto. Zmagala je Tugba Danismaz s turškim rekordom 14,31 m. Filipič je začela zelo dobro in po prestopu v uvodni seriji v drugo skočila 13,92 m, kar je bilo dovolj za njeno najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih doslej.

V tretjem poskusu so ji namerili 13,52 m, v četrtem in petem pa je znova prestopila. V zadnji, šesti seriji je doskočila pri 13,05 m.

V kvalifikacijah se je s 13,96 m (prav tako v drugi seriji) veselila najboljšega izida sezone in se v finale najboljše osmerice uvrstila s šestim izidom.

"Zadovoljna sem. Prvi skok je bil tak, kot bi si ga želela vsakič, bil je dolg in lep. Potem sem to poskušala izboljšati, a se mi je poznala utrujenost od kvalifikacij. Zaradi moje boleče tetive pred časom namreč nisem veliko trenirala skokov. Zato se nisem mogla pripraviti dobro na dva zaporedna nastopa v dveh dneh. Cilj je bil, da čim več naredim v uvodnih poskusih," je povedala Filipič.

Horvat: V finalu je moj cilj medalja

Anita Horvat se je brez težav uvrstila v finale teka na 800 metrov, ki bo v nedeljo ob 18.35 s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju. V drugi polfinalni skupini je zmagala s časom 2:03,11. Skupno je imela sedmi čas, sicer pa ima tretji izid sezone v Evropi.

S časom 2:00,05 je bila v prvi skupini najhitrejša evropska prvakinja, Britanka Keely Hodgkinson, srebrna na zadnjih olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu.

"Dosegla sem svoj cilj. Zmagala sem v skupini in se uvrstila v finale, ob tem pa se nisem zapletla v prerivanje. Pričakovala sem, da bo Isabelle Boffey poskušala priti na čelo, me je pa presenetila Bianka Keri. V finalu bo moj cilj medalja, v načrtu imam, da bom sledila favorizirani Hodgkinson," je napovedala Horvat.

Boffey in Keri se nista uvrstili v finale. Britanka je na EP prišla z drugim najboljšim izidom med Evropejkami, a je končala na zadnjem, šestem mestu. V ozadju je bilo namreč v ciljni ravnini veliko prerivanja. Madžarka Keri je v polfinalnem teku nekaj časa tekla pred Slovenko, vendar nato nazadovala na četrto mesto.

Anita Horvat ima tretji izid sezone v Evropi za Britankama Keely Hodgkinson in Isabelle Boffey. Slednje v finalu ne bo. Foto: Reuters
Anita Horvat ima tretji izid sezone v Evropi za Britankama Keely Hodgkinson in Isabelle Boffey. Slednje v finalu ne bo. Foto: Reuters

Renner z najslabšo predstavo na velikih tekmovanjih

Robert Renner, tretji na EP-ju v Amsterdamu leta 2016, je dopoldne v kvalifikacijah skoka s palico izpadel. S 5,20 m je zasedel 16. mesto.

V prvem skoku na 5,20 m je prišel preveč na levo stran letvice, da bi bil lahko uspešen, v drugem pa je bil krepko prek letvice in je nato nadaljeval na 5,40 m. Tam je bil vnovič prvič neuspešen, drugič pa je šel še slabše prek letvice in jo je podrl med padanjem z nogo, ker je bil prenizko. Podobno je bilo tudi po tretjem in zadnjem njegovem skoku na tem EP-ju.

"To je bila moja najslabša predstava doslej na velikih tekmovanjih. Danes je bila drugačna tekma od preostalih v sezoni. Višine so se hitro stopnjevale, hitro je bilo treba preiti na trše palice in tega nisem mogel narediti. Potem sem šel na silo, to pa v tej disciplini ni mogoče in sem ostal na 5,20 m."

Tomičić Prezelj: Žal se ni izšlo

Joni Tomičić Prezelj je bila na repu udeleženk na 60 m ovire tekla v prvi skupini prvega kroga in močno zadela že prvo oviro, izgubila ravnotežje in ritem ter kmalu tudi stik s tekmicami in je v cilj pritekla na zadnjem mestu z več kot sekundo slabšim izidom (9,22) od njenega letošnjega osebnega rekorda (8,18), ki pa ne bi bil dovolj za polfinale. Teči bi morala najmanj štiri stotinke hitreje.

"Dobro sem se počutila na ogrevanju, dobro sem pripravljena. Šla sem na nož, start je bil zelo uspešen, ampak me je dobesedno šokiralo, ko sem močno zadela prvo oviro. Obrnilo me je v telesni osi. Takoj sem izgubila hitrost in ta je bila vse manjša z vsako oviro. Žal se ni izšlo. Upam na boljše poletje, nastop na evropskih igrah na Poljskem in upam tudi na svetovnem prvenstvu v Budimpešti," je povedala Tomičić Prezelj.

Tina Šutej: Dobro, da je podelitev jutri, ko bom bolj nasmejana

Sobotne končne odločitve

Palica (Ž):                          
 1. W. MURTO           FIN      4,80 
 2. T. ŠUTEJ           SLO      4,75 
 3. A. ŠVABIKOVA       ČEŠ      4,70 
                                     
Troskok (Ž):                         
 1. T. DANISMAZ        TUR     14,31 
 2. D. DERKACH         ITA     14,20 
 3. P. MAMONA          POR     14,16 
...                                  
 5. N. FILIPIČ         SLO     13,92 
                                     
1500 m (Ž):                          
 1. L. MUIR            VB    4:03,40 
 2. C. BOBOCEA         ROM   4:03,76 
 3. S. ENNAOUI         POL   4:04,06 
400 m (M):                          
 1. K. WARHOLM         NOR     45,35
 2. J. WATRIN          BEL     45,44
 3. C. BENGTSTRÖM      ŠVE     45,77
                                    
400 m (Ž):                          
 1. F. BOL             NIZ     49,85
 2. L. KLAVER          NIZ     50,57
 3. A. KIELBASINSKA    POL     51,25
                                    
60 m (M):                           
 1. S. CECCARELLI      ITA      6,48
 2. L. M. JACOBS       ITA      6,50
 3. H. LARSSON         ŠVE      6,53