Foto: EPA
Foto: EPA

Dogodki, ki so se zgodili v Vidmu in Sheffieldu, so popolnoma ostudni in popolnoma nesprejemljivi. Igralci, ki so jih prizadeli sobotni dogodki, imajo mojo neomajno podporo.

Uradne osebe na tekmah naj uporabijo postopek v treh korakih, prekinitev tekme, ponovna prekinitev tekme ter dokončna prekinitev in odpoved tekme. Moramo uvesti samodejni odvzem pravic za ekipo, katere navijači so zagrešili rasizem in povzročili prekinitev tekme, kot tudi prepoved igranja na stadionih po vsem svetu in kazenske ovadbe za rasiste.

Potrebujemo vse ustrezne deležnike, da ukrepajo, začenši z izobraževanjem v šolah, da bodo prihodnje generacije razumele, da to ni del nogometa ali družbe.

Predsednik Fife Gianni Infantino je pozval k zelo ostrim in takojšnjim ukrepom proti ekipam in njihovim navijačem, ko so nogometaši izpostavljeni rasistični zlorabi. Odzval se je na zadnje incidente v Italiji in Angliji. Navijači so med dramatično zmago Milana nad Udinesejem s 3:2 z opičjimi vzkliki žalili vratarja Milana Mika Maignana, tekma pa je bila začasno prekinjena. Vezni igralec Coventryja Kasey Palmer je obtožil navijače Sheffield Wednesdaya, da so ga na podoben način žalili med dvobojem druge lige angleškega nogometa, ki ga je njegova ekipa dobila z 2:1.