Foto:
Foto:

Če pogledamo Italijo kot primer, vsako leto se dve moštvi uvrstita neposredno, eno gre v kvalifikacije, za ta tri mesta pa se borijo Juventus, Milan, Roma, Inter, Napoli, Fiorentina in Lazio. Za štiri mesta v Angliji se borijo Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool in Tottenham. Vsako leto so na primer trije velikani ali v Evropski ligi ali pa brez mednarodnega nogometa.

Zdaj je v Ligi prvakov 32 klubov in vsako sezono enemu 'avtsajderju' uspe odličen niz ter pride do četrtfinala. To je dobro za nogomet, a na drugi strani je vse več klubov, pomembnih zaradi svoje zgodovine in velikosti, ki morajo izpustiti tekmovanje.

Direktor Milana, ki letos ne igra v nobenem evropskem tekmovanju, Umberto Gandini je razmišljal, kako bi evropski velikani lahko ob primeru, da se prek državnega prvenstva ne uvrstijo v Ligo prvakov, še lahko bili udeleženci najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Predlagal je kar posebna povabila za klube z bogato zgodovino in veliko tradicijo. Vir: BBC