Valtteri Bottas je v Abu Dabiju dosegel tretjo zmago v karieri. Foto: Reuters
Valtteri Bottas je v Abu Dabiju dosegel tretjo zmago v karieri. Foto: Reuters

Zame je to zelo pomemben trenutek. Še posebej, ker drugi del sezone ni bil najboljši. Vem, da Finci veljamo za narod, ki ne kaže čustev, a verjemite, da sem vesel.

Valtteri Bottas
Štart v Abu Dabiju je bil zelo miren. Sebastianu Vettlu je zablokiralo kolesa, Kevin Magnussen se je zavrtel. Ostali so mirno izpeljali uvodne zavoje. Foto: Reuters
Dirkača Mercedesa sta tudi letos Mercedesu priborila naslov konstruktorskega prvaka. Foto: Reuters
Za konec sezone zmaga Bottasa

Bottas je na precej nezanimivi dirki vodil praktično od štarta do cilja, vodstvo je izgubil le, ko se je odločil za postanek in nov komplet gum. Dirke v Jas Marini tudi sicer redko postrežejo z zanimivimi dogodki, zato se veliko ljubiteljev in poznavalcev formule ena upravičeno sprašuje, ali si Abu Dabi zasluži sklepno dirko sezone.

Vseeno si Bottas z zmago ni uspel zagotoviti drugega mesta v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Hamilton si je že pred časom zagotovil naslov svetovnega prvaka, Vettel je svetovni podprvak, tretje in četrto mesto sta zasedla Finca - tretji je Bottas, četrti Kimi Räikkönen.

Vettel rahlo nezadovoljen
"To ni bilo to, kar smo želeli. Danes bi seveda raje zmagal, pa tudi prvak bi bil zelo rad," je črto pod sezono kljub lepemu dosežku rahlo nezadovoljen potegnil Vettel. Čeprav Ferrarijev voznik ni povsem izpolnil svojih želja, realne možnosti za naslov je zapravil v drugi polovici sezone, pa je vsaj poskrbel, da prvič po letu 2013 Mercedesova voznika nista končala sezone na prvem in drugem mestu. A za kaj več kot tretje mesto danes Nemec niti ni imel možnosti, na dirki brez posebnih pretresov na vodilnih mestih je namreč za zmagovalcem zaostal 20 sekund.

Za Bottasa zelo pomemben trenutek
Brez napake je svoje delo opravil Bottas, v soboto si je zagotovil najboljše izhodišče, potem pa rutinsko odvozil zadnjih 55 krogov v sezoni ter si privozil zmago. "Zame je to zelo pomemben trenutek. Še posebej, ker drugi del sezone ni bil najboljši. Vem, da Finci veljamo za narod, ki ne kaže čustev, a verjemite, da sem vesel," je dejal Bottas, ki je na novo zmago čakal 140 dni.

Hamilton se je trudil, a zaman
Hamilton v Abu Dabiju ni mogel ogroziti moštvenega kolega, tako da se je nazadnje zadovoljil z drugim mestom, svoj del naloge je opravil že v Mehiki, kjer je dokončno potrdil četrto lovoriko za najboljšega dirkača v kraljici motošporta. "Valtteri je bil danes odličen, ne mislite, da se nisem trudil, da me je dobro zadrževal za sabo," je dejal svetovni prvak. Z zmago je Bottas prekrižal načrte obema velikima tekmecema - tako Hamilton kot Vettel sta namreč upala, da bosta kot prva na tem prizorišču svojim trem dosedanjim zmagam dodala še četrto, a sta se morala nazadnje zadovoljiti le s stopničkami.

Massa z 10. mestom pomahal v slovo
Drugi Ferrairijev voznik Kimi Räikkönen je končal tik pod stopničkami na četrtem mestu, peti je bil Max Verstappen (Red Bull), šesti pa Nico Hülkenberg (Renault), ki je na ta način svoji ekipi tudi priboril konstruktorsko šesto mesto pred Toro Rossom. Na tem področju je bil Merecedes prav tako že nekaj časa prvi. Predčasno pa je dirko končal drugi dirkač Red Bulla Avstralec Daniel Ricciardo, ki ga je izdala tehnika in je moral dirkalnik parkirati ob stezi. Zato pa je bil bolj uspešen Felipe Massa; Brazilec se je z današnjo dirko dokončno poslovil od karavane formule ena, potem ko je sprva nameraval to storiti že lani, pa si je na željo Williamsa premislil in za eno leto še podaljšal dolgo in uspešno kariero. Današnja dirka je bila 269. v karieri, končal pa jo je na desetem mestu.

Dirka za VN Abu Dabija, Jas Marina

Končni vrstni red (55/55):         
 1. V. BOTTAS      Mer. 1:34:14,007
 2. L. HAMILTON    Mercedes  +3,899
 3. S. VETTEL      Ferrari   19,330
 4. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari   45,386
 5. M. VERSTAPPEN  R. Bull 1:25,713
 6. N. HÜLKENBERG  Renault 1:32,062
 7. S. PEREZ       F. I.   1:38,911
 8. E. OCON        F. India  1 krog
 9. F. ALONSO      McLaren   1 krog
10. F. MASSA       Williams  1 krog
11. R. GROSJEAN    Haas      1 krog
12. S. VANDOORNE   McLaren   1 krog
13. K. MAGNUSSEN   Haas      1 krog
14. P. WEHRLEIN    Sauber    1 krog
15. B. HARTLEY     T. Rosso  1 krog
16. P. GASLY       T. Rosso  1 krog
17. M. ERICSSON    Sauber    1 krog
18. L. STROLL      Williams  1 krog
                                   
Odstop: Ricciardo, Sainz           
                                   
Dirkači (20/20):                   
 1. L. HAMILTON    Mercedes     363
 2. S. VETTEL      Ferrari      317
 3. V. BOTTAS      Mercedes     305
 4. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari      205
 5. D. RICCIARDO   Red Bull     200
 6. M. VERSTAPPEN  Red Bull     168
 7. S. PEREZ       Force India  100
 8. E. OCON        Force India   87
 9. C. SAINZ       T. R./Renault 54
10. N. HÜLKENBERG  Renualt       43
                                   
Moštva:                            
 1. MERCEDES  668 5. WILLIAMS    83
 2. FERRARI   522 6. RENAULT     57
 3. RED BULL  368 7. TORO ROSSO  53
 4. F. INDIA  187 8. HAAS        47
                                   

Zame je to zelo pomemben trenutek. Še posebej, ker drugi del sezone ni bil najboljši. Vem, da Finci veljamo za narod, ki ne kaže čustev, a verjemite, da sem vesel.

Valtteri Bottas
Za konec sezone zmaga Bottasa