Lewis Hamilton je brez večjih težav dobil dirko za VN Rusije v Sočiju in v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Nicom Rosbergom povečal na 17 točk. . Foto: Reuters
Lewis Hamilton je brez večjih težav dobil dirko za VN Rusije v Sočiju in v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Nicom Rosbergom povečal na 17 točk. . Foto: Reuters

Zelo sem vesel, da sem tukaj. Za nami je nov uspešen konec tedna. Ruski navijači so se izkazali, te dirke se v naslednjih sezonah zelo veselim.

Lewis Hamilton
Nico Rosberg in Lewis Hamilton
Nico Rosberg je odlično začel dirko in švignil mimo Lewisa Hamiltona, nato pa je storil napako, zablokiralo mu je kolesa, uničil je gume in moral opraviti prisilni postanek, zaradi česar je zdrsnil krepko po lestvici navzdol. Foto: Reuters
Danil Kvjat
Danil Kvjat je razočaral svoje navijače. Po odličnih sobotnih kvalifikacijah je v nedeljo osvojil zgolj 14. mesto. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je imel kar nekaj težav z mehaniki med postankom. Dirko je sklenil na šestem mestu. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je znova izgubil dvoboj z moštvenim kolegom Danielom Ricciardom. Foto: Reuters
Hamilton se je v Sočiju izenačil z Mansllom
Štart dirke F1 za VN Rusije v Sočiju

Zaradi dolgih ravnin in 'neskončnih' zavojev so številni pričakovali zelo zanimivo dirko, polno akcije in prehitevanj, a dobili so sila povprečno rusko preizkušnjo, ki z izjemo nekaj razburljivosti na štartu ni potešila apetitov ljubiteljev kraljice motošporta.

Znova je prepričljivo slavil Hamilton, ki je izkoristil Rosbergovo napako po štartu in se brez večjih težav odpeljal do 31. zmage v karieri, devete v sezoni. Na ta način je na vrhu dirkaškega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena še nekoliko povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Rosbergom. Ta zdaj znaša 17 točk. Mercedes si je z dvojno zmago že zagotovil konstruktorski naslov.

Hamilton le za hip izgubil vodstvo
Dirko je odlično sicer začel Nico Rosberg, ki je uspel švigniti mimo Lewisa Hamiltona, a je nato zaradi napake zletel v izletno območje in že v 2. krogu zavil v boks. V moštvu so mu zamenjali strategijo in mu dejali, naj poskuša dirko do konca odpeljati z istim kompletom gum. Nemec je sicer po prisilnem postanku zdrsnil na 20. mesto. Štart je dobro uspel tudi Fernandu Alonsu, ki se je prebil na četrto, Sebastian Vettel se je z desetega prebil na šesto mesto. Lokalni junak Danil Kvjat je padel krepko po lestvici navzdol, po devetih krogih je bil že deseti.

Po slabem štartu Rosberg hitro napredoval
Rosberg, ki je po prisilnem postanku takoj zdrsnil na 20. mesto, je hitro napredoval. Iz kroga v krog se je povzpenjal po lestvici, v 14. krogu je bil že 12., za Estebanom Gutierrezom je zaostajal za dobri dve sekundi. Jensonu Buttnu, ki je uspešno zadrževal tretje mesto, so po radijski zvezi sporočili, da utegne imeti v končnici še težave z Nemcem, ki se še vedno bori za naslov prvaka. Pojasnili so mu, da bo Rosberg z istimi gumami poskusil odpeljati celotno dirko, kar pa Britanca ni prepričalo. "Nima možnosti," je odvrnil svojemu moštvu. Medtem je Hamilton še naprej dirkal izjemno, v 17. krogu je vknjižil nov najhitrejši čas, in je brez težav drugouvrščenega Bottasas držal na varni razdalji.

Pri McLarnu so bili prepričani, da se bosta Button in Rosberg, ki se je sicer že pričel pritoževati nad preveliko obrabo gum, udarila proti koncu dirke, a je Nemec Britanca prehitel že v 23. krogu, ko je slednji opravil prvi postanek in padel na 9. mesto.

Alonsu so jo zagodli mehaniki
V 26. krogu je prvi postanek na dirki opravil dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso, ki je v bokse zavil s četrtega mesta. Postanek se je Špancu ponesrečil zaradi napake mehanikov, trajal je 7,4 sekunde, v boksih je preživel kar 35 sekund. Rosberg se je, potem ko je prehitel Alonsovega moštvenega kolega Kimija Räikkönena, medtem že povzpel na četrto mesto in je začel napade na Bottasa. Postanek je opravil tudi Hamilton, ki je kljub temu še vedno držal zajetnih 17 sekund prednosti pred drugouvrščenim Sebastianom Vettlom, ki proti boksom še ni zavil.

Nerazburljiv zaključek dirke
Rosberg se je vseeno kot blisk znašel že na drugem mestu. Potem ko je Vettel v 32. krogu zapeljal v boks, je dirkač Mercedesa v drugem zavoju izkoristil Bottasovo napako. Ta je zdrsnil s steze in predal dvoboj. Rosberg je nato začel lov na Hamiltona, ki pa je imel varno prednost 20 sekund, za nameček pa je imel še precej manj obrabljene gume. Do konca dirke se pravzaprav ni zgodilo več nič razburljivega. V prvi deseterici so dirkači več ali manj uspešno držali svoje položaje, vrstni red se v najboljši peterici ni spremenil, zanimivo je bilo le v boju za 10. mesto, ki ga je naposled dobil Sergio Perez.

Dirka za VN Rusije, Soči

VN Rusije, končni vrstni red:      
 1. L. HAMILTON   Merc. 1:31:50,744
 2. N. ROSBERG    Mercedes  +13,657
 3. V. BOTTAS     Williams   17,425
 4. J. BUTTON     McLaren    30,234
 5. K. MAGNUSSEN  McLaren    53,616
 6. F. ALONSO     Ferrari  1:00,016
 7. D. RICCIARDO  Red B.   1:01,812
 8. S. VETTEL     Red B.   1:06,185
 9. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari  1:18,877
10. S. PEREZ      F. India 1:20,067
11. F. MASSA      Will.    1:20,877
12  N. HÜLKENBERG F. India 1:21,309
13. J.-E. VERGNE  T. Rosso 1:37,295
14. D. KVJAT      T. Rosso   1 krog
15. A. SUTIL      Sauber     1 krog
16. E. GUTIERREZ  Sauber     1 krog
17. R. GROSJEAN   Lotus      1 krog
18. P. MALDONADO  Lotus      1 krog
19. M. ERICSSON   Caterham  2 kroga
                                   
Odstop: Chilton, Kobajaši          
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:        
 1. L. HAMILTON   Mercedes      291
 2. N. ROSBERG    Mercedes      274
 3. D. RICCIARDO  Red Bull      199
 4. V. BOTTAS     Williams      145
 5. S. VETTEL     Red Bull      143
 6. F. ALONSO     Ferrari       141
 7. J. BUTTON     McLaren        94
 8. N. HÜLKENBERG Force India    76
 9. F. MASSA      Williams       71
10. K. MAGNUSSEN  McLaren        49
11. S. PEREZ      Force India    47
12. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari        47
13. J.-E. VERGNE  Toro Rosso     21
14. R. GROSJEAN   Lotus           8
15. D. KVJAT      Toro Rosso      8
16. J. BIANCHI    Marussia        2
17. A. SUTIL      Sauber          0
18. M. ERICSSON   Caterham        0
19. P. MALDONADO  Lotus           0
20. E. GUTIERREZ  Sauber          0
21. M. CHILTON    Marussia        0
22. K. KOBAJAŠI   Caterham        0
                                   
Skupni vrstni red, konstruktorji:  
 1. MERCEDES                    565
 2. RED BULL                    342
 3. WILLIAMS                    216
 4. FERRARI                     188
 5. McLAREN                     143
 6. FORCE INDIA                 123
 7. TORO ROSSO                   29
 8. LOTUS                         8
 9. MARUSSIA                      2
10. SAUBER                        0
11. CATERHAM                      0
                                   

Zelo sem vesel, da sem tukaj. Za nami je nov uspešen konec tedna. Ruski navijači so se izkazali, te dirke se v naslednjih sezonah zelo veselim.

Lewis Hamilton
Hamilton se je v Sočiju izenačil z Mansllom
Štart dirke F1 za VN Rusije v Sočiju