Daniel Ricciardo je v Monte Carlu dosegel sedmo zmago v karieri, sicer pa je zmagal drugič v sezoni - prvič po dirki v Šanghaju. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo je v Monte Carlu dosegel sedmo zmago v karieri, sicer pa je zmagal drugič v sezoni - prvič po dirki v Šanghaju. Foto: Reuters

Imeli smo kar nekaj težav, s katerimi smo se morali spopasti. Sredi dirke je moj dirkalnik začel izgubljati moč in zdelo se je, da je moja dirka končana. Do cilja smo prišli z zgolj šestimi prestavami, a ciljno črto smo prečkali prvi in zaradi tega sem zelo, zelo vesel.

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je brez težav zadržal vodilni položaj na štartu. To pa je bil pravzaprav v boju za zmago tudi eden najpomembnejših delov dirke. Foto: Reuters
Kimiju Räikkönenu je v zaključku dirke za seboj uspelo zadržati rojaka Valtterija Bottasa. Foto: Reuters
Fernando Alonso je bil prvi, ki je odstopil na dirki v Monte Carlu. Pozneje sta mu sledila še Charles Leclerc in Brendan Hartley. Španec je prvič v letošnji sezoni ostal brez točk. Foto: Reuters
Ricciardo v Monte Carlu vodil od štarta do cilja

Avstralski dirkač je vodil tako rekoč od začetka do konca dirke, resda je imel v drugi polovici dirke nekaj težav z izgubo moči v svojem pogonskem sklopu, a resnejšega dela pravzaprav ni imel.

28-letnik je vendarle dočakal zmago v kneževini, pred dvema letoma je bil na zelo dobri poti, da osvoji VN Monaka, nato pa so mu jo v boksu zagodli mehaniki, ki ob menjavi niso imeli pripravljenih pravih gum. Daljši postanek ga je stal zmage, uvrstil se je na drugo mesto za Hamiltona.

Lewis Hamilton je bil tokrat v Monte Carlu tretji, tudi on je imel kopico težavic, predvsem z obrabo gum, Britanec je bil ves čas na radijski zvezi s svojo ekipo, na koncu je storil dovolj za uvrstitev na oder za zmagovalce. Tam je na drugo najvišjo stopničko stopil Sebastian Vettel.

Nič spektakularnega v Monte Carlu
Prav nič spektakularnega. Po pričakovanjih najprestižnejša dirka v kraljici motošporta ni postregla z veliko akcije. Ricciardo je zanesljivo ubranil najboljši športni položaj, ki si ga je privozil v sobotnih kvalifikacijah, za njim sta v prvi zavoj zapeljala Vettel in Hamilton, sledila sta jim Kimi Räkkkönen in Valtteri Bottas. Tudi po prvih postankih se dirkači pri vrhu niso zamenjali, še najdejavnejši je bil Max Verstappen, ki je dirko začel zadnji, nato pa v naslednjih krogih hitro napredoval po lestvici navzgor, kmalu se je zavihtel že na deseto mesto.

Ricciardo izgubljal moč, Hamilton obrabljal gume
Na polovici dirke se je Ricciardova mirna vožnja po ulicah Monte Carla sprevrgla v manjšo dramo. Avstralec, ki ima sicer stalno bivališče prav v kneževini, je zaznal težave s pogonskim sklopom. Izgubil je nekaj moči, a je kljub vsemu razmeroma mirno in suvereno premagoval zavoje in držal drugouvrščenega Vettla na varni razdalji. Medtem je imel težave z obrabljanjem gum tudi Hamilton, ki je želel v 42. krogu še drugič zaviti v boks po nov komplet gum, a so mu po radijski zvezi zaradi boljšega končnega rezultata sporočili, naj ostane na stezi.

Räikkönenu dvoboj z Bottasom
Prva tri mesta so bila oddana, Ricciardo je dirkal sedmi zmagi v karieri naproti, Vettel je suvereno držal drugo mesto, na tretjem mestu je dirkal Hamilton. Je pa bilo v izdihljajih dirke še vroče v boju za četrto mesto. Finski dvoboj je na koncu vendarle dobil Räikkönen, ki je za slabo sekundo ugnal Bottasa. Temu se rojaku nikakor ni uspelo dovolj približati za morebitni prehitevalni manever.

Dirka za VN Monaka, Monte Carlo

Končni vrstni red (78/78):        
 1. D. RICCIARDO  R.B. 1:42:54,807
 2. S. VETTEL     Ferrari   +7,336
 3. L. HAMILTON   Mercedes  17,013
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   18,127
 5. V. BOTTAS     Mercedes  18,822
 6. E. OCON       F. India  23,667
 7. P. GASLY      T. Rosso  24,331
 8. N. HÜLKENBERG Renault   24,839
 9. M. VERSTAPPEN Red Bull  25,317
10, C. SAINZ      Renault 1:09,013
11. M. ERICSSON   Sauber  1:09,864
12. S. PEREZ      F. I.   1:10,461
13. K. MAGNUSSEN  Haas    1:14,823
14. S. VANDOORNE  McLaren   1 krog
15. R. GROSJEAN   Haas      1 krog
16. S. SIROTKIN   Williams  1 krog
17. L. STROLL     Williams 2 kroga
                                  
Odstop: Alonso, Leclerc, Hartley

 

Skupni vrstni red, dirkači:       
 1. L. HAMILTON   Mercedes     110
 2. S. VETTEL     Ferrari       96
 3. D. RICCIARDO  Red Bull      72
 4. V. BOTTAS     Mercedes      68
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       60
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull      35
 7. F. ALONSO     McLaren       32
 8. N. HÜLKENBERG Renault       26
 9. C. SAINZ      Renault       20
10. K. MAGNUSSEN  Haas          19
...                               
                                  
Moštva:                           
 1. MERCEDES 178  5. McLAREN    40
 2. FERRARI  156  6. F. INDIA   26
 3. RED BULL 107  7. TORO ROSSO 19
 4. RENAULT   46  8. HAAS       19
...                               
                                  

Imeli smo kar nekaj težav, s katerimi smo se morali spopasti. Sredi dirke je moj dirkalnik začel izgubljati moč in zdelo se je, da je moja dirka končana. Do cilja smo prišli z zgolj šestimi prestavami, a ciljno črto smo prečkali prvi in zaradi tega sem zelo, zelo vesel.

Daniel Ricciardo
Ricciardo v Monte Carlu vodil od štarta do cilja