Romain Grosjean bo v novi sezoni formule ena dirkal za moštvo Haas. Odskočna deska za skok v Maranello? Foto: EPA
Romain Grosjean bo v novi sezoni formule ena dirkal za moštvo Haas. Odskočna deska za skok v Maranello? Foto: EPA
Romain Grosjean
Grosjean se je z lotusom desetkrat zavihtel na oder za zmagovalce. Foto: EPA

Grosjean je ta teden oznanil, da bo kariero v formuli ena nadaljeval pri novi ekipi Haas F1 Team, ki bo v svetovnem prvenstvu kraljice motošporta premierno nastopila prihodnje leto.

Z odločitvijo je Francoz presenetil veliko poznavalcev tega športa, navijačev, kakor tudi svoje trenutno moštvo, Lotus, ki je svoje presenečenje izrazilo tudi na družbenem omrežju Twitter.




Želi zmagovati dirke, osvajati prvenstva

Številni so prepričani, da si je s prestopom v novo ekipo naredil medvedjo uslugo, a 29-letnik z optimizmom zre v prihodnost. "Kar sem videl, menim, da ne bomo imeli težav, ki jih imajo nove ekipe na začetku. To je tudi botrovalo k moji končni odločitvi. Odlično bi bilo, če bi mi uspelo že na začetku sezone osvojiti nekaj točk za ameriško moštvo, ki ima sicer veliko podporo," je dejal in dodal: "Imajo povsem nov pristop k formuli ena. Pristop, ki bo deloval. V Enstonu (sedežu moštva Lotus, op. a.) sem preživel zadnjih deset let in lažje bi mi bilo tam ostati. Po drugi strani pa si želim zmagovati dirke in osvajati prvenstva. Menim, da je odhod k Haasu korak v pravo smer."

Storili bodo vse, kar je potrebno
Francoz optimizem črpa tudi iz dejstva, da bo dirkalnika moštva Haas poganjala Ferrarijeva pogonska enota, ki se je v letošnji sezoni izkazala za odlično. Resda še ni tako močna, kot je Mercedesova, a precej boljša od Renaultove in zlasti Hondine. Lastnik moštva Gene Haas je izpostavil, da je moštvo pripravljeno na novo sezono, potekajo pa tudi že priprave na sezono 2017, ko bodo začele veljati nove tehnične regulacije. "Naš cilj je dokazati, da lahko kot ameriški konstruktor tekmujemo v elitnem razredu motošporta. Da bi dosegli ta cilj, smo pripravljeni storiti vse, kar je potrebno. Ko smo se odločili za to pot, nismo rekli: 'Smo Američani in vse bomo počeli na naš način.' Naš cilj je, da se enakovredno kosamo s tekmeci. Ko se bomo zapeljali na stezo, bo naš dirkalnik že v celoti razvit," je obljubil 62-letni Kalifornijec in poudaril, da so pri načrtovanju dirkalnika za sezono 2017 že korak pred tekmeci.