Lewis Hamilton je s 44. zmago v karieri zaostanek za Nicom Rosbergom v skupnem seštevku SP-ja zmanjšal na 24 točk. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je s 44. zmago v karieri zaostanek za Nicom Rosbergom v skupnem seštevku SP-ja zmanjšal na 24 točk. Foto: Reuters
Tony Parker
Na dirki je bil tudi košarkar Tony Parker. Foto: Reuters
Mehaniki v kneževini zapravili zmago Ricciardu
Hamilton po sedmih mesecih le do zmage

Drugi je bil Daniel Ricciardo, tretji pa Sergio Perez.

Iz najboljšega položaja je krenil Ricciardo (Red Bull), ki je nekoliko presenetljivo dobil kvalifikacije. Organizatorji v dežju niso želeli tvegati nesreče, zato se je dirka začela za varnostnim avtomobilom. Ta se je umaknil v osmem krogu, ko se je vreme izboljšalo.

Rosberg imel težave z zavorami
Ricciardo je suvereno povečeval prednost, Nico Rosberg (Mercedes) pa je na drugem mestu zadrževal tekmece. V 16. krogu je mimo Nemca po navodilih vodstva ekipe švignil njegov moštveni kolega Hamilton. Rosberg je imel namreč težave z visoko temperaturo v zavorah. Britanec, ki je dolgo ostal na pnevmatikah za zelo mokro stezo, je v 24. krogu prevzel tudi vodstvo, ko je Ricciardo opravil postanek v boksih.
V 32. krogu je Ricciardo znova zavil v bokse, kjer pa se je zaradi napake mehanikov, ki niso bili pripravljeni na menjavo pnevmatik za suh asfalt, zadržal dalj časa in trikratni svetovni prvak Hamilton je še naprej ostal na čelu karavane.
Tri kroge pozneje je drugi voznik Red Bulla Max Verstappen po napaki v zavoju trčil v zid, zato je bil na stezi virtualni varnostni avtomobil. "Rad bi se opravičil ekipi. To se ne bi smelo dogajati, seveda prihaja do napak, toda upam, da jih tu ne bom več ponavljal," je dejal 18-letni Nizozemec, zmagovalec pred dvema tednoma v Barceloni.
"Sploh nočem ničesar reči. Ampak boli."
Na tretjem mestu je tedaj vozil Mehičan Sergio Perez (Force India), četrtem Sebastian Vettel, petem Fernando Alonso in šestem Nico Rosberg. Do konca se vrstni red pri vrhu ni več spremenil, le Nico Hülkenberg se je v zadnjem krogu prebil pred vodilnega dirkača v svetovnem prvenstvu Rosberga, ki je tako končal na sedmem mestu. Hamilton je za prvo zmago po sedmih mesecih v cilj pripeljal sedem sekund pred Ricciardom, ki mu je predtem kar dolgo dihal tik za vrat.
"Kar težko najdem besede. Oddahnil sem si, hvala Bogu, da se je izšlo. Molil sem za takšen dan. Po menjavi gum se mi je zdelo, da čas ne gre nikamor. Hvala ekipi za dobro opravljeno delo," je povedal Hamilton.
"Že dvakrat zaporedoma so mi uničili dirko. Sploh nočem ničesar reči. Ampak boli," je dejal jezni Ricciardo. Pred postanki je imel Avstralec že 12 sekund naskoka pred Britancem. Za polom se je dirkaču opravičil tudi vodja ekipe Helmut Marko: "Podarili smo zmago Mercedesu. Šlo je za splet napak in nesporazumov v komunikaciji. Bila je človeška napaka in lahko se le opravičimo Danielu."

Räikkönen odstopil že v 12. krogu
Kimi Räikkönen je odstopil že v 12. krogu. Finec se je po koncu izognil kazni vodstva dirke, ker je po trčenju v ogrado nadaljeval vožnjo, namesto da bi dirkalnik ustavil na varnem mestu. Po dirki je pojasnil, da je menil, da bi še lahko prišel do boksov po nov nos za svojega ferrarija, nekateri tekmeci, predvsem Romain Grosjean, pa so se pritoževali, ker je po stezi puščal odpadle dele dirkalnika.
Karavana se zdaj seli v Kanado, kjer bo Montreal čez dva tedna gostil sedmo dirko sezone.

Končni vrstni red (po 78 krogih):      
 1. L. HAMILTON   Mercedes  1:59:29,133
 2. D. RICCIARDO  Red Bull       +7,252
 3. S. PEREZ      Force India    13,825
 4. S. VETTEL     Ferrari        15,846
 5. F. ALONSO     Mclaren      1:25,076
 6. N. HÜLKENBERG Force India  1:32,999
 7. N. ROSBERG    Mercedes       1 krog
 8. C. SAINZ      Toro Rosso     1 krog
 9. J. BUTTON     McLaren        1 krog
10. F. MASSA      Williams       1 krog
                                       
Odstop: Palmer, Räikkönen, Kvjat, Ver- 
        stappen, Magnussen, Nasr, Eric-
        sson                           
                                       
Najhitrejši krog: Hamilton     1:17,939


 
Vrstni red v SP-ju                    
 
Vozniki:                              
 1. N. ROSBERG    Mercedes     106 točk
 2. L. HAMILTON   Mercedes      82     
 3. D. RICCIARDO  Red Bull      66     
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       61     
 5. S. VETTEL     Ferrari       60     
 6. M. VERSTAPPEN Toro Rosso    38     
 7. F. MASSA      Williams      37     
 8. V. BOTTAS     Williams      29     
 9. S. PEREZ      Force India   23     
10. D. KVJAT      Toro Rosso    22     
                                      
Konstruktorji:                        
 1. MERCEDES                   188     
 2. FERRARI                    121     
 3. RED BULL                   112     
 4. WILLIAMS                    66     
 5. FORCE INDIA                 37     

Mehaniki v kneževini zapravili zmago Ricciardu
Hamilton po sedmih mesecih le do zmage