Kimi Räikkönen je v Austinu po številu zmag postal najuspešnejši finski dirkač v zgodovini formule ena. Foto: AP
Kimi Räikkönen je v Austinu po številu zmag postal najuspešnejši finski dirkač v zgodovini formule ena. Foto: AP

Vesel sem, saj smo tu izključno zato, da zmagamo. Od ostalih dirk je tokrat razlika le v tem, da me danes ljudje gledajo drugače.

Kimi Räikkönen
Takole je Räikkönen prečkal ciljno črto v Austinu in dosegel jubilejno 10. zmago v ferrariju in prvo po VN Belgije 2009. Foto: AP

Zelo zabavno je, ko se moraš v ospredje prebijati iz ozadja. Dirkaš z nasprotno taktiko od vodilnih in sproti ugotavljaš, kako se bo vse skupaj končalo. To je najzabavnejši del vsega.

Max Verstappen
Max Verstappen je dirko začel z 18. mesta, na koncu je zaostal le za Räikkönenom. Foto: AP

Seveda sem mislil, da nam bo tu uspel boljši izid, a to je največ, kar smo lahko danes dosegli.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je bil na dobri poti do morebitne zmage. Taktika dveh postankov bi se mu posrečila, če ga pred zadnjim postankom ekipa ne bi toliko časa zadrž(ev)ala na stezi. Namreč, v tem času je izgubil veliko dragocenih sekund, ki so ga stale boljše uvrstitve. Foto: AP
Sebastian Vettel ima še teoretične možnosti, da osvoji naslov svetovnega prvaka, a v letošnji sezoni je resnici na ljubo za kaj takega storil odločno preveč napak. Foto: AP

V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena ima Hamilton 70 točk naskoka pred edinim tekmecem Vettlom. Do konca sezone so še tri dirke, kar pomeni, da bi Lewisu - v primeru Vettlove zmage - prihodnji konec tedna v Mehiki za novi naslov prvaka zadostovalo že 7. mesto.

Fernando Alonso se je takole pripeljal na dirko v Austinu ... in jo končal že po 600 metrih, ko je vanj trčil Lance Stroll s svojim williamsom. Foto: AP
Slavje Hamiltona preloženo vsaj za teden dni

Kar 113 dirk so dirkači formule ena odpeljali od prejšnje Räikkönenove zmage v kraljici motošporta. 17. marca 2013 je ledeno-hladni Finec, ki je kvalifikacije za uvodno dirko sezone 2013 v Melbournu z lotusom sklenil šele na 7. mestu, stopil na najvišjo stopničko. Kdo bi si mislil, da bo moral na novo zmagoslavje čakati več kot pet let in pol?

A zmaga v nedeljo v Združenih državah Amerike zato ni bila nič manj sladka. Dirkač iz Espaa, ki je prejšnjo sredo praznoval 39. rojstni dan, je letos že večkrat dokazal, da je izjemno hiter in da lahko na nedeljskih preizkušnjah prvi prečka ciljno črto. Vsakič so se mu načrti zaradi različnih razlogov podrli, tokrat pa se je vse poklopilo.

V sobotnih kvalifikacijah je sicer za pičlih 7 stotink sekunde zaostal za najhitrejšim Hamiltonom, ki pa je moral v nedeljo, tudi zaradi prehitre obrabe gum in drugega postanka v boksih, priznati premoč. To je bila za Räikkönena 21. zmaga v karieri, s čimer je prehitel legendarnega Miko Häkkinena in postal najuspešnejši finski dirkač v zgodovini elitnega razreda motošporta.

Če zmagam, zmagam. Če ne, ne.
Post, ki je trajal 113 dirk, je zdaj končno prekinjen. "To mi nikoli ni bilo pomembno. Mislim, da je bil ta post zanimiv predvsem drugim. Če zmagam, zmagam. Če ne, ne. Moje življenje se zaradi tega ne bo prav nič spremenilo," je v svojem slogu po svoji deseti zmagi za Ferrari dejal Räikkönen in dodal: "Vesel sem, saj smo tu izključno zato, da zmagamo. Od drugih dirk je tokrat razlika le v tem, da me danes ljudje gledajo drugače. Vesel sem, danes sem marsikomu zaprl usta."

Svoje je pri Ferrariju oddelal
Räikkönen, ki je v Austinu desetič letos stopil na oder za zmagovalce, bo po koncu sezone zapustil Ferrari, saj so se v moštvu iz Maranella odločili, da ga bodo zamenjali z mladim Charlesom Leclercom. Kariero bo nadaljeval tam, kjer jo je začel – pri Sauberju. "Ljudje ne razumejo, da sem dejansko vesel selitve k Sauberju. Svoje sem opravil pri Ferrariju, z njim sem postal svetovni prvak, zmagal sem kar nekaj dirk," je še povedal Finec in pojasnil: "Kot dirkač stremim k različnim ciljem. Želim si drugačne stvari. Nad odločitvijo Ferrarija nisem niti najmanj razočaran. Želel sem le vedeti, kaj se bo zgodilo. V formuli ena sem že dovolj dolgo in dobro razumem, da ni pomembno, ali imaš pogodbo ali ne. Stvari se zgodijo iz različnih razlogov."

Verstappen užival kot že dolgo ne
Zelo zadovoljen je bil po dirki tudi drugouvrščeni Max Verstappen, ki je po spodletelih sobotnih kvalifikacijah ameriško preizkušnjo začel šele z 18. mesta. V zaključku dirke se je moral s precej obrabljenimi gumami pošteno potruditi, da je za seboj zadržal Hamiltona, a komaj 21-letni Nizozemec je še enkrat pokazal, iz kakšnega testa je. "Zelo zabavno je, ko se moraš v ospredje prebijati iz ozadja. Dirkaš z nasprotno taktiko od vodilnih in sproti ugotavljaš, kako se bo vse skupaj končalo. To je najzabavnejši del vsega," je povedal Verstappen, zmagovalec letošnje dirke za VN Avstrije v Spielbergu. Užival je tudi v napetem dvoboju s Hamiltonom v zaključku dirke. "Vedno je lepo tekmovati s svetovnimi prvaki. Boj za drugo mesto je minil v športnem duhu. Seveda je Lewis ves čas razmišljal le o osvojitvi naslova svetovnega prvaka, a za to mi je bilo vseeno," je še dodal.

Njegov moštveni kolega Daniel Ricciardo, ki bo po koncu sezone zapustil Red Bull in kariero nadaljeval pri Renaultu, je imel znova veliko smole, tokrat mu jo je zakuhal agregat. Za Avstralca, ki je letos dobil dve dirki (VN Kitajske in VN Monaka), je bil to že sedmi odstop.

Hamilton upal na boljši izid
Tretjeuvrščeni Lewis Hamilton bi lahko že v Austinu petič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka, a bo moral na morebitno izenačitev dosežka legendarnega Juana Manuela Fangia počakati še vsaj teden dni. Britancu je sicer kazalo odlično, v sobotnih kvalifikacijah je bil najhitrejši, tudi napad na zmago bi se mu na nedeljski dirki s taktiko dveh postankov najverjetneje posrečil, če bi zadnji postanek opravil vsaj tri, štiri kroge prej. Tako pa je izgubil kar nekaj dragocenih sekund, ki bi mu prišle v zaključku ameriške preizkušnje še kako prav. "Čestitke Kimiju. Danes je svoje delo opravil brezhibno, uspel mu je odličen štart, vse je storil pravilno. Tudi Max je bil odličen. V zaključku dirke je imel malce manj obrabljene gume od mojih, boj za drugo mesto je bil napet in dober. Seveda sem mislil, da nam bo tu uspel boljši izid, a to je največ, kar smo lahko danes dosegli," je povedal Hamilton.

Vettel: Lahko bi zmagal
Precej manj zadovoljen je bil Sebastian Vettel, ki je znova storil veliko napako, zaradi katere si je uničil dirko, morda celo razblinil upe na zmago. V boju z Ricciardom mu je še na drugi zaporedni dirki zavrtelo dirkalnik, s 4. je ekspresno padel na 15. mesto. Na koncu mu je sicer uspelo prehiteti Valtterija Bottasa in se uvrstiti tik pod oder za zmagovalce, a Nemec se dobro zaveda, da bi lahko v Teksasu stal tudi na najvišji stopnički. "Če bi po prvem krogu ostal na četrtem ali petem mestu, bi bil zelo blizu zmage. V tistem trenutku ne veš, kakšno taktiko so izbrali tvoji tekmeci, a imel sem dovolj hiter dirkalnik za zmago," je bil po dirki razočaran Heppenheimčan, ki je letos na dirkah storil odločno preveč napak za naslov prvaka.

Alonso: Pridem v ZDA in dirkam 600 m
Še najmanj zadovoljen pa je bil Fernando Alonso. Španec, ki se po koncu sezone poslavlja od formule ena, je dirko končal že v uvodnem krogu, ko je vanj trčil Lance Stroll. "Nisem slabe volje, le razočaran sem. V ZDA sem devet dni, da nastopim na dirki, ki pa se konča že po 600 metrih. Tako pač je. To je velika težava Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia), če bo še naprej dopuščala takšno dirkanje. Dirkam tudi v drugem razredu motošporta (WEC - World Endurance Championship, op. a.), kjer nastopajo amaterji, in tam nikoli ni nobenih težav. V formuli ena je več amaterjev kot tam," je dejal dvakratni svetovni prvak in dodal: "Morda bo Fia ukrepala, ko se bo zgodila kakšna huda nesreča. Do takrat bomo poskušali uživati v drugih razredih motošporta, kjer bomo dirkali s 34 drugimi amaterskimi dirkači, 60-letniki, in kjer se takšne stvari ne bodo dogajale. Najbolje bi bilo, da bi v formuli ena najeli gokarte, da bi lahko vseskozi trkali drug v drugega."

Sezona formule ena se nadaljuje že ta konec tedna v Ciudadu de Mexicu, kjer je v nedeljo na sporedu dirka za VN Mehike.

Vesel sem, saj smo tu izključno zato, da zmagamo. Od ostalih dirk je tokrat razlika le v tem, da me danes ljudje gledajo drugače.

Kimi Räikkönen

Zelo zabavno je, ko se moraš v ospredje prebijati iz ozadja. Dirkaš z nasprotno taktiko od vodilnih in sproti ugotavljaš, kako se bo vse skupaj končalo. To je najzabavnejši del vsega.

Max Verstappen

Seveda sem mislil, da nam bo tu uspel boljši izid, a to je največ, kar smo lahko danes dosegli.

Lewis Hamilton

V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena ima Hamilton 70 točk naskoka pred edinim tekmecem Vettlom. Do konca sezone so še tri dirke, kar pomeni, da bi Lewisu - v primeru Vettlove zmage - prihodnji konec tedna v Mehiki za novi naslov prvaka zadostovalo že 7. mesto.

Slavje Hamiltona preloženo vsaj za teden dni